Izmed Slovenk je bila na startu le še Maruša Ferk, ki pa se z zaostankom 3,48 sekunde in 45. časom prve vožnje ni uvrstila v finale.

Massi: Drugi nastop je bil nič od nič

»Končno, zadnji trenutek,« je Andrea Masssi pokomentiral delitev petega mesta Tina Maze po prvi vožnji. To uvrstitev je Črnjanka delila z Nemko Mario Höfl-Riesch, ki je začela tekmo v dežju. Takoj za njo je startala Mazejeva, v nadaljevanju pa sta ju prehiteli le še Mikaela Schiffrin, za njo je Mazejeva zaostajala 77 stotink, Maria Pietilä-Holmner (+0,03), Švicarka Wendy Holdener (+0,49) in druga Švedinja Frida Hansdotter (+0,73).

Finalni nastop, ko so dež zamenjale redke snežinke, je bil nekoliko težje postavljen kot prvi. Mazejeva je na drugi progi ne le izgubila nekaj mest, ampak je nazadovala na 24. in po tekmi brez besed v solzah zapustila ciljni prostor. »Prvi nastop je bil dober, vendar sta dva nastopa in drugi je bil nič od nič. Ne vem, kaj in zakaj, ne vem,« je bil po finalu kratek Massi, ki je pred novim letom napovedal možne menjave v ekipi.

Izboljšati mora samozavest

Ta očitno ni našla kemije, ki jo je v zmagovito formulo vodila skozi minulo zimo, v kateri je Mazejeva dosegla številne izjemne rekordne mejnike. To se ni zgodilo niti po nekajdnevnem novoletnem premoru vseh članov ekipe. Tina Maze je po 17. mestu na prejšnjem slalom v Franciji na prvi tekmi po novem letu v olimpijski sezoni končala celo izven dvajseterice. Tekme v Sočiju, kjer bodo februarja delili olimpijske medalje, se nezadržno približujejo.

Andrea Vianello, od prejšnje sezone serviser v ekipi Tina Maze, je že prvi vožnji, ko je Črnjanka delila peto mesto, dejal: »Ta sezona je rezultatsko neprimerno slabša, kot prejšnja. Toda Tina je šesta skupno in ne zaostaja veliko za vodilno Rieschevo. Dobro smo trenirali pred to tekmo in na dobri strmini, kar se je že pokazalo v prvi današnji vožnji. Gotovo bo odslej boljše. Tina mora izboljšati samozavest, da bo utrdila formo za olimpijske igre v Sočiju.«

Potreben je čas, da se vsi spoznajo

V ekipi najboljše slovenske smučarke vseh časov je nov obraz v tej zimi trener Walter Ronconi. »Lani je bila Tina na vsaki tekmi izjemna. Ni mogoče primerjati posameznih sezon, vedno je vsaka vsaj nekoliko drugačna. Prejšnji trener Livio Magoni je delal tri leta v ekipi in zagotovo mu je bilo lažje, kot je sedaj Ronconiju. Tudi on je dober trener, potreben pa je čas, da se bodo vsi dobro spoznali in da bo celotna ekipa znova izvrstno delovala. Novoletni premor je bil dober za vse, da smo se malo miselno umaknili od treningov in tekmovanj in upam, da se bomo zdaj lažje osredotočali na nadaljevanje sezone,« je dodal Vianello, nekdanji serviser Alberta Tombe, Giorgia Rocce in Julie Mancuso.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je po 16 tekmah ostala na čelu Maria Höfl-Riesch (611 točk), le dve točki zaostaja Tina Weirather iz Liechtensteina (609), tretja je Avstrijka Anna Fenninger (597), na šesto mesto pa je nazadovala Mazejeva (449). Na petem mestu jo je prehitela Shiffrinova (514), prepričljivo vodilna v slalomskem seštevku (302), v katerem je Mazejeva osma (97).

Ferkova upa, da se bo uvrstila na OI

Mazejeva je bila edina slovenska finalistka, Ferkova pa edina preostala udeleženka in je nastopila v začetku druge polovice tekmovalk. »Še nikoli nisem bila v položaju, kot lani, ko sem morala zaradi poškodbe izpustiti celotno sezono in se počasi vračati. Zdaj vidim, da to ni lahko, čeprav sem zdrava in na treningih ni tako slabo, na tekmi pa mi ne uspe. Pa še smolo z vremenom imam, kot danes, ko so imele tekmovalke z nižjimi startnimi številkami veliko prednost. Na startu je snežilo in se ni nič videlo, v cilju pa je deževalo. Na progi so bile tudi vse večje grbine. Pričakovala sem sicer, da bi bila med trideseterico, kot na vsaki tekmi. Zdaj me čakajo konec prihodnjega tedna tekme hitrih disciplin in superkombinacija. Upam tudi, da se bom uvrstila na olimpijske igre. Poznam olimpijsko vzdušje in progo v Sočiju in upam, da bom vsaj tam nepričakovano presenetila ostale,« je dejala Ferkova.

Tekma v Bormiu je nadomestilo za odpadlo tekmovanje v Zagrebu, kjer so morali zaradi pomanjkanja snega letošnja slaloma na Sljemenu odpovedati. V Bormiu težav s pomanjkanjem snega niso imeli, bilo ga je celo preveč. Dan pred tekmo je začelo močno snežiti, zato so imeli komunalni delavci veliko dela, da so do večera očistili dostope do Bormia, ki je bil z okoliškimi gorami in večinoma zaprtimi prelazi zavit v debelo belo odejo.

Veliko dela so imeli tudi organizatorji slaloma, saj je na utrjeno progo padel nov sneg, za povrh pa so bile temperature tako visoke, da je zjutraj pred tekmo pričelo deževati. Tekmo so izvedli v predvidenih urah, čeprav proga ni bila v najboljšem stanju. Prestavitev na ponedeljek namreč ni bila mogoča, ker je tedaj predviden moški slalom, na katerem bosta slovenske barve zastopala Mitja Valenčič in Matic Skube.