»Še bolje je bilo možno narediti. Škoda, da sem zgrešil tri. A v teh oberhofskih razmerah z vetrom, meglo ali dežjem ne smem preveč tožiti. Je pa prijeten občutek, da sem znova med trideseterico. Vesel, da s tekom, ki mi vliva motiv,« Janez Marič ni skrival zadovoljstva po prvi letošnji biatlonski preizkušnji. S 23. mestom se je po dolgi dobi vrnil med elitno trideseterico. Za nameček je bil njegov sosed na razpredelnici Klemen Bauer (22.), da se odsotnost Gregorinove in Jakova Faka ni toliko opazila.

Vrnitev med najboljše ima za Mariča delček osebne zmage za vztrajnost. Kljub dolgi krizi pri 38 letih ni obupal. Med trideseterico ni bil že od februarja 2012 (Kontiolahti), više od tokratnega dosežka pa tri leta in mesec dni, od decembra 2010 v Oestersundu. »Dobro vem, tedaj sem treniral pod vodstvom Tomaša Kosa,« se je spomnil, čeprav ima 79 uvrstitev med trideseterico. Naključje je, da je Kos glavni tudi tokrat v Oberhofu, Velepec skrbi za Faka in Gregorinovo na Pokljuki. In ni skrivnost, da se z Velepcem po dveh zanj poraznih sezonah nista ujela v načinu vadbe. Bil je že odpisan. A je bil prepričan, da tako slabo ne more teči in celotni pripravljalni del za petnajsto biatlonsko sezono je opravil sam. Tudi nastop na tekmah svetovnega pokala si je moral izboriti na internih kvalifikacijah iz podrejenega položaja, brez statusa nekdanjega zmagovalca tekme svetovnega pokala.

Vrnitev ima še nekaj simbolike. Prvo uvrstitev med trideset beleži iz Oberhofa leta 2000, z 22. mestom. Značilnost Oberhofa je selektivna tekaška proga. In Marič in Bauer sta bila tokrat med petnajsterico najhitrejših. Razred zase so bili le sveti trije kralji biatlona, ki so bili tudi skupaj na odru. Zmagovalec Emil Hegle Svendsen, kralj Ole Einar Bjoerndalen (tik pred 40. rojstnim dnem je 95. zmago zgrešil za vsega štiri desetinke, zmago v ženski konkurenci je pobrala njegova nova srčna izvoljenka Darja Domračeva) in vodilni v razvrstitvi Martin Fourcade. »Že na Pokljuki sem vam govoril, da sem sposoben teči hitro, podobno kot Bauer. Tudi tu bi bil v smučini lahko še hitrejši. Izgubil sem v prvih kilometrih, a je šlo za taktično odločitev, saj sem ujel skupino in je ni bilo smisla prehitevati,« je pravil Marič in bil vesel dodatne priložnost na današnji zasledovalni tekmi. »Na zasledovanju nisem nastopil že dolgo. Moram le streljati kot na Pokljuki, brez poslušanja drugih okoli na strelišču.«

Bauer je tožil, da mu je padla zbranost za zadnje tri tarče stoje. »Ni mi toliko padla zbranost, kot se mi je ponovil scenarij s tekme v Franciji, ko sem bil preprosto preveč utrujen, da bi se lahko v danem trenutku do popolnosti zbral. Vsaj zadnjega strela mi je žal, za katerega sem se posebej trudil,« je razložil Klemen Bauer, zadovoljen, da je ovrgel dvom o tekaški pripravljenosti. »Moj tek je tukaj res druga zgodba, a nikoli nisem dvomil. Prepričan sem, da bom tekaško pripravljenost lahko še stopnjeval. Že tu, saj mi klanci ustrezajo, smuči za te razmere pa imamo vedno hitre.« Na zasledovalni tekmi bosta z Maričem (s 44. mestom je novo priložnost izborila le še Maričeva nečakinja Anja Eržen) startala v razmaku treh sekund, okoli minute in dvajset sekund za Svendsenom. »Z Ivekom imava dobro izhodišče. Najraje bi ga kar spustil naprej, da me bo malo povlekel. No, to verjetno ne bo šlo. Janez je star maček, ne bo se pustil na take trike. Na tarčo bova za uvodni krog vzela verjetno Nemca Andreasa Birnbacherja, ki zaradi večtisočglave množice ne bo razmišljal o taktiki,« je dodal Bauer.