V Innsbrucku je veliko ugibanj, da bi premočan veter lahko onemogočil današnjo tretjo tekmo novoletne turneje.

Najnovejša vremenska napoved je obetavnejša. Veter ne bo tako močan, kot je kazalo sprva, ko so govorili o fenu s hitrostjo do 100 kilometrov na uro. Glede na vremenske karte pričakujemo hitrost med 30 in 40 km/h. Bo precej težje, kot je bilo včeraj na treningu in v kvalifikacijah, a pričakujem, da bodo razmere še na robu obvladljivosti.

Torej bo v pomoč tudi zaščitna mreža, ki so jo na Tirolskem postavili po tistem, ko so morali tekmo leta 2008 odpovedati zaradi premočnega vetra.

Včeraj se je veter zelo mešal in pihal s strani, zato zaščitna mreža še ni bila posebej uporabna. Glede na fen, ki je napovedan za danes, naj bil končno spoznali, kakšna je uporabnost in korist zaščitne mreže.

Kakšen je scenarij, če tekme danes ne boste mogli izvesti?

Od Avstrijcev je odvisno, kako se bodo odločili. Ena možnost je, da bi bila tekma v Innsbrucku v nedeljo, druga je, da bi bili obe tekmi v nedeljo in ponedeljek v Bischofshofnu, kar smo naredili tudi že pred šestimi leti. Televizija tudi zatrjuje, da bi svoje delo precej laže opravila, če bi bili obe preizkušnji v Bischofshofnu.

Ali bi v primeru, da bi bila tekma iz Innsbrucka v nedeljo v Bischofshofnu, startni seznam sestavili na osnovi današnjih kvalifikacij?

To nikakor ne bi bilo pošteno, ker je profil skakalnice v Bischofshofnu povsem drugačen.

Turnejo ste doživeli kot tekmovalec in zdaj kot uslužbenec FIS. Kakšna je 62. izvedba?

Tako kot vsa leta doslej je bil nemški del eden vrhuncev sezone. Bomo videli, kaj nam bo prinesel drugi polčas v Avstriji. Upam na najboljše.

Zakaj na tekmah v Garmischu in Innsbrucku na zaletišču ni bilo zelene laserske črte, da gledalci ob skakalnici in tekmovalci vidijo, kam je treba skočiti za prevzem vodstva?

To je dodatna usluga, ki jo mora prireditelj naročiti in plačati. Zelena črta bo v Bischofshofnu, ne vem pa še, ali se bodo tudi na startni klopi spreminjale barve tako, kot se na semaforju za tekmovalce in trenerje.

Ko spremljamo tekme v letošnji sezoni, imamo občutek, da je veliko težav z vremenom.

Sezona je povsem enaka kot prejšnje. Tretjina tekem je v idealnih razmerah, tretjina v spremenljivih in tretjina v ekstremno težkih, da jih ni mogoče izvesti v celoti. Zlasti ko je ozračje mirno, je konkurenca zelo zgoščena. Gre za tipično olimpijsko sezono, ko so vsi zelo motivirani in kot za stavo skačejo daleč.

Prireditelji naslednjih tekem na Kulmu, v Wisli in Zakopanah imajo težave s pomanjkanjem snega.

Na letalnici Kulm imajo trenutno dovolj snega, a je napovedano toplo vreme, nimajo pa nobenih rezerv, iz katerih bi ga prepeljali na skakalnici. Tudi na Poljskem nimajo dovolj snega, a imajo še nekaj časa, da bi ga v nekaj mrzlih nočeh izdelali s stroji.

Kako doživljate nastope sina Jurija?

V Innsbrucku, kjer je izpadel v kvalifikacijah, je imel smolo z vetrom. Žal so pravila takšna, da se tekmovalce spušča v okviru dogovorjenega koridorja. Ko mu piha vzgonski veter, skoči daleč, očitno pa bo moral spremeniti svoj način skakanja v primeru vetra v hrbet.