Verjela je v strategijo lahke konjenice, ki smo jo v slovenski odbojkarski šoli vseskozi učili in mlade talente navajali na to. Bistvo te strategije so unikatne in hitre kombinacije, ki ustrezajo lažjim igralcem. Proti Portugalcem so fantje to odlično demonstrirali, užival sem v dolgih akcijah, ko so v visokem ritmu delali bravure na igrišču. Portugalce so nadigrali v vseh elementih igre. Premagati na uradni tekmi v kvalifikacijah reprezentanco, ki na lestvicah kotira višje od Slovenije, je velik dosežek.

Slabosti? V ekipnih športih je pogosto, da nekateri igralci, ki ne vedo, kje so s svojo formo, radi prijavijo bolezni, poškodbe in podobno. Ko pa se zmaga, nihče več ne omenja tega. Na tekmah visoke ravni se poznajo junaki, ki znajo potrpeti tudi s poškodbami. Nič drugega slabega nisem opazil razen tega, da se mogoče malce preveč smilijo samim sebi, to bi lahko bil minus.

A opozoril bi, da je lahko takšna zmaga tudi dvorezen meč, ker se začnejo analize, kdo je bolj zaslužen zanjo in lahko znotraj ekipe pride do obračunov, kar je nevarno. Fantje morajo to preseči in zdržati. Pred tekmo sem poklical mednarodnega sodnika Petra Končnika z Jesenic, ki dobro pozna razmere v odbojki. Vprašal sem ga, kako bodo naši igrali, on pa je odgovoril, da bi morali proti Portugalski in Makedoniji zmagati s po 3:0, proti Srbiji pa s 3:2. Moje razmišljanje pa se glasi: vsak se ima pravico boriti in tudi – zmagati! Zakaj pa tudi odbojkarji z uvrstitvijo na SP ne bi bili športni junaki Slovenije?

Viktor Krevsel je nekdanji jugoslovanski in španski odbojkarski selektor.