Družba Akrapovič bo očitno izpolnila svoje napovedi in v prihodnjih mesecih začela seliti del proizvodnje iz Ivančne Gorice v Črnomelj.

V letošnjem letu naj bi namreč črnomeljska družba Secop izpraznila del nepremičnin, ki jih uporablja pri svoji proizvodnji. Ko je leta 2012 Secop od Danfossa kupil proizvodne zmogljivosti, ni kupil njegovih nepremičnin. Te je Secop od Danfossa najel, pri čemer odpovedni rok najemne pogodbe traja tri leta. Kupec Danfossovih nepremičnin pa je bila prav tako leta 2012 družba Akrapovič.

Ker se skrajni rok, do katerega mora Secop izprazniti nepremičnine, izteče konec prihodnjega leta, je nameraval Akrapovič s ciljem, da proizvodnjo izpušnih sistemov čim hitreje preseli, v Črnomlju zgraditi novo proizvodno halo. Po pojasnilih županje občine Črnomelj Mojce Čemaš Stjepanovič so v ta namen spremenili zazidalni načrt. Toda ko je vlada sredi lanskega leta napovedala uvedbo nepremičninskega davka, je Akrapovič svoje načrte prestavil za določen čas. Zato so najnovejše novice, da bo družba že letos začela seliti proizvodnjo v Črnomelj zelo razveselile Čemaš-Stjepanovičevo. Še posebej zato, ker so v preteklosti številna belokranjska podjetja zaključila v stečaju, stopnja brezposelnosti pa znaša kar 21 odstotkov.

V Akrapoviču trenutno iščejo novih 60 delavcev, ki bodo sprva delali v novem proizvodnem obratu v Črnomlju. Od čez 600 delavcev, kolikor jih zaposluje celotna skupina, jih bo približno sto ostalo zaposlenih v Ivančni Gorici, kjer bodo ohranil razvoj in sedež družbe. To pomeni, da bo Akrapovič v Črnomlju postopoma zaposlil najmanj 500 delavcev. Ker večina zaposlenih na delo prihaja z Dolenjske, lastnik družbe Igor Akrapovič večje fluktuacije delovne sile ne pričakuje. Čeprav bi lahko zaprosili za nepovratna državna sredstva, Akrapovič zatrjuje, da tega ne bodo storili. Ob tem je opozoril, da velika večina državnih in evropskih subvencij sicer konča v nepravih rokah. Za naložbo v Črnomlju so se v družbi odločili predvsem zato, ker so imeli priložnost nepremičnino v zelo dobrem stanju ugodno kupiti.

Leta 2013 je Akrapovič prihodke od prodaje zvišal za 17 odstotkov, na 54 milijonov evrov. Čisti dobiček, ki je leta 2012 znašal 1,27 milijona evrov, se je zvišal na 3,5 milijona evrov. Po tem, ko so Akrapovičevi izpušni sistemi postali pojem kakovosti med motoristi, se v zadnjem času družba z izpušnimi sistemi pospešeno širi tudi v avtomobilskem segmentu. Po načrtih bo Akrapovič čez tri do štiri leta polovico izpušnih sistemov prodal avtomobilski industriji, medtem ko jih danes proda tretjino. V lanskem letu je družba prodajo pospešeno širila na azijskem, predvsem kitajskem, in brazilskem trgu.