Pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije bodo v ponedeljek uvedli novi terapevtski skupini z najvišjo priznano vrednostjo, to je za zdravila za zdravljenje povišanega krvnega tlaka in za zdravljenje povišanih maščob v krvi. A prihrankov zaradi nižjih stroškov zdravil se lahko veselijo predvsem v dopolnilnih zavarovalnicah.

Zdravstveni blagajni ostane le dobra tretjina prihrankov

V terapevtsko skupino zdravil za zdravljenje povišanega krvnega tlaka so vključili 15 zdravil, v terapevtsko skupino zdravil za spreminjanje ravni serumskih lipidov pa devet zdravil. Njihova najvišja priznana vrednost je določena v prvi skupini na ravni zdravila, ki vsebuje učinkovino ramipril, v drugi pa na ravni najcenejšega zdravila v vsakem razredu. Skupina zdravil za zdravljenje povišanih maščob v krvi je namreč razdeljena na razrede glede na učinkovitost zdravil. Ti razredi lahko zdravniku pomagajo pri odločitvi v primeru zamenjave s primerljivim zdravilom, saj bo zamenjava v istem razredu ohranila raven holesterola na enaki ravni, je pojasnil Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila pri ZZZS.

Pri obeh terapevtskih skupinah bodo znašali skupni prihranki 19 milijonov evrov na leto, pričakujejo pri ZZZS. Vendar bo večina teh prihrankov šla v žep zdravstvenih zavarovalnic, ki tržijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj bodo prihranki obveznega zdravstvenega zavarovanja znašali (le) 6,6 milijona evrov. Da bi se vsi prihranki zbrali v obveznem zavarovanju, bi potrebovali nove pravne podlage. To pomeni spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bi znova poenotila sistem obveznega in prostovoljnih zavarovanj. »Na vprašanje, kako to storiti, je poskušalo odgovoriti že nekaj zadnjih vlad, vendar, žal, neuspešno,« je pojasnil Fürst.

Na ministrstvu za zdravje molčijo

Dopolnilne zavarovalnice imajo zadnja leta sicer že vseskozi korist od luknje v zdravstveni blagajni in posledičnega varčevanja v zdravstvu. Ko na ZZZS znižujejo cene storitev, ki jih priznajo bolnišnicam, se stroški avtomatično znižujejo tudi za Vzajemno, Adriatic Slovenico in Triglav, zdravstveno zavarovalnico. Doslej so polovico dobičkov dopolnilnega zavarovanja sicer zbirali na posebnih računih, do konca minulega leta pa se je tako nabralo dobrih 30 milijonov evrov. Te rezervacije, vključno z letošnjimi do septembra, bi bilo treba glede na letos sprejeti interventni zakon nameniti zavarovanju, na kakšen način, pa niso razjasnili.

V prihodnje bodo lahko dobičke, vključno s tistimi na račun tokratnega uvajanja terapevtskih skupin, zavarovalnice sicer tako ali tako razporejale povsem po svoje. lo, nk