Sodišče bo odločilo, kdo ima prav

Družba je namreč tudi sama v četrtkovem sporočilu za javnost zapisala, da je s pravnimi postopki za prevzem hotela v svojo posest začela v jutranjih urah s pomočjo varnostnikov in na osnovi pooblastila za tovrstne operacije, ki so ga predali družbi Administrator. Gre za celjsko družbo, ki je zastopnik do ekonomskih upravičenj do Štormana in jo vodi Tomaž Krajnc. Ta je tudi direktor Casinoja Portorož, v katerem ima solastniški delež družba Eurotas iz Celja, ki pa je v lasti Aleksandra Jančarja.

Hotel ob Mariborski cesti v Celju je, kot smo že včeraj poročali, KBM lizing zaradi Štormanovih neplačanih obveznosti v četrtek zgodaj zjutraj zasegla in zapečatila, v območni organizaciji Savinjske Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pa so takoj poskrbeli za pravno varnost triintridesetih zaposlenih. Sindikalistka Mojca Stropnik je presodila, da bi bilo zanje bolje, da izkoristijo letni dopust, kot da gredo na čakanje. »Poklicala sem v kadrovsko službo podjetja Štorman, kjer so se res takoj odzvali in ljudem do srede odobrili dopust. Nič niso komplicirali. Kaj bodo potem naredili z njimi, še sami ne vedo. Včeraj, ko smo se pogovarjali po telefonu, so bili še vsi v šoku, zato se bomo srečali v ponedeljek na sestanku in se pogovorili. Moja naloga je, da delavce zaščitim,« je povedala Stropnikova.

Zaposleni iz Gostinstva Štorman so se že lani obračali nanjo, ker jim delodajalec ni redno izplačeval plač in prispevkov. Čeprav so bili zaradi tega slabe volje in zaskrbljeni, pa vendarle nihče od njih ni izkoristil nove zakonodaje in vložil zahteve za izredno odpoved delovnega razmerja. Obračali so se tudi na davčno upravo v Celje, ki je zaradi neplačanih prispevkov že izvajala izvršbe. V veliki negotovosti glede svoje prihodnosti pa so tudi delavci, ki so zaposleni v ostalih štirih Štormanovih gostilnah, vendar ga kljub vsemu podpirajo in upajo, da mu bo uspelo izvleči se iz hudih težav.

Štorman še vedno posluje po bančnem računu

Gre za okoli sto ljudi, zato se v sindikatu bojijo, da bi se poslovni sistem nekoč tako uspešnega gostinca, ki se je z gostinstvom začel ukvarjati že pri petnajstih letih in je svoje prve izkušnje nabiral v Nemčiji, zaradi visokih dolgov dokončno zlomil. »Če bi se to zgodilo, bi to povzročilo pravo socialno bombo. Zavedati se morate, da k nam neprestano prihajajo ljudje iz različnih podjetij, ki so izgubili delo. V Eri Velenje je v zadnjih dveh mesecih ostalo brez službe sedem ljudi, vendar tega nihče ne vidi in ne sliši, ker jih je pač 'samo' sedem. Če pa preštejemo vse, ki ostanejo na cesti, je slika drugačna, resnično skrb vzbujajoča,« opozarja Mojca Stropnik.

Zvone Štorman je na naše vprašanje, kako sploh lahko posluje, če ima blokirane račune v štirih bankah, takole pojasnil: »Zelo težko. Zaradi davčnega dolga še vedno poslujemo po transakcijskem računu, vendar si naša Banka Celje vzame dve tretjini denarja, ki ga takoj nakaže na Durs. Ostane nam torej tretjina, s katero moramo čarati. Gostje lahko normalno plačajo z bančno kartico, podjetja pa z naročilnico,« je pojasnil Štorman in govorice, češ, da posluje kar z »gotovino na roko«, označil za neumne in sprte z zdravo pametjo. »Še enkrat poudarjam, da poslujemo po bančnem računu in da nam po sklepu davčne uprave od dnevnega prihodka ostane tretjina. Če denimo na dan zaslužimo tisoč evrov, bo dve tretjini dobila davčna, ker smo davčni dolžnik.«