Da je The Quietus res poseben tič med današnjimi glasbenimi portali, opozori njegova lestvica najboljših albumov z letnico 2013, ki ni od muh in se razlikuje od drugih referenčnih list. Ni predvidljiva, ponudi kar nekaj presenečenj in biserov, ki jim je treba prisluhniti. Ob uveljavljenih imenih prinaša nove, obrobne ali šele uveljavljajoče se adute. Z njimi se razprostre dosledna širina uredniškega spektra obravnavanih in zaobjetih godb. Na dolgem spisku je redakcija na prvo mesto uvrstila album Glynnaestra angleškega neopsihedeličnega dvojca Grumbling Fur. Na drugem mestu je komorni album Field of Reeds skupine These New Puritans. Tretji je David Bowie z The Next Day, četrto in peto mesto pa zasedata londonska debitanta, klubski progresivci Factory Floor in off-rock obešenjaki Fat White Family.

Če The Quietus nastopa kot nadaljevalec tradicije prodorne glasbene publicistike in kritike, velja Londončane Fat White Family postaviti v verigo neprilagodljivih samoukov, ki ne poznajo barier in meja. Levičarski šestčlanski kolektiv se je porodil v zasedenem stanovanju nad pubom v južnem Londonu in zakuhal vnetljivo molotovko folka, psihedelije, rocka, countryja in popa. V primerjavi z ameriškimi Thee Oh Sees, Black Lips, Wooden Shjips in projekti neukrotljivega Tyja Segalla zveni kot londonski oi! na razvneto psihedelijo v garažnem podtalju. Njihova glasbena satira, subverzivnost, parodija in politični angažma se gibljejo po koordinatah newyorških kontrakulturnih aktivistov The Fugs iz 60. let. Po ameriški preriji nas vodijo z nepredvidljivo navihanostjo Eugena Chadbourna in Camper Van Beethoven, v londonskem pubu pa nas porinejo v kronično družbo Marka E. Smitha, Billyja Childisha, Petra Dohertyja, Screaming Lord Sutch in Shana MacGowana. Njihov deviantni in nezategnjeni rokenrol porodi nasmeh in simpatije, podobno kot škotski obešenjaki Country Teasers.

Na tem mestu velja med albumi britanskega podtalja iz minulega leta omeniti še prvenec zasedbe The Devil, ki ima veliko skupnega z omenjenimi Londončani. Oboji razbijajo zatohlo glasbeno predvidljivost. Z novim projektom neumorni Ben Wallers, nekdanji frontman omenjenih razcapancev Country Teasers, še naprej ustvarja frenetično bluesrockovsko psihedelijo in se giblje po robu normalnosti, z eno nogo pa ves čas sili v območje norosti. Muzika za nove nore dni.