Slovenska reprezentanca je kvalifikacijski turnir za nastop na svetovnem prvenstvu začela s pomembno zmago. Kot pravi selektor Luka Slabe, je to najpomembneje, vse drugo gre lahko v pozabo. Njegova izjava jasno kaže, da ni povsem zadovoljen s samo igro, predvsem to velja za začetek. Toda najbolj pomembno je, da je še pravočasno našel razpoloženo postavo, s katero je v nadaljevanju razorožil tekmece in storil prvi korak k uvrstitvi na svetovno prvenstvo. Tega bo treba podaljšati v soboto, ko Slovence čaka odlična in močno favorizirana Srbija, ki pa vendarle ni nepremagljiva.

Slabe v začetno postavo ni uvrstil kapetana Tineta Urnauta, njegova zamenjava Andrej Flajs pa je že na začetku dobil dva bloka, enkrat pa slabo sprejel, posledica je bila, da so Portugalci ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:5, ko pa je bilo na semaforju 6:11, je moral še ne povsem zdravi Urnaut v igro. A ni mogel veliko pomagati, saj slovenski napad nikakor ni stekel (v nizu le 33 odstoten), ravno tako ne servis, sprejem pa se je rešil šele s taktično zamenjavo, ko je drugi libero Miha Plot na mestu sprejemalca zamenjal Klemna Čebulja. V končnici se je celo pokazalo nekaj upanja, saj so se Slovenci po zaslugi bloka približali na 20:22, kar pa je bilo tudi vse v prvem nizu.

Začetek drugega niza (na mestu sprejemalca ga je spet začel Flajs) spet ni bil optimističen, a blok Mitje Gasparinija je vlil nekaj energije slovenski vrsti, ki je ob prvem tehničnem odmoru po petih zaporednih točkah vodila z 8:5, po bloku Mateja Vidiča - bloker ACH Volleyja je odlično nadomestil poškodovanega Alena Pajenka in je bil največje pozitivno presenečenje tekme, pa tudi z 11:7. Blok je bil v teh trenutkih daleč najboljši element slovenske vrste, z njim je Čebulj ekipo tudi popeljal na drugi tehnični odmor s štirimi točkami prednosti. Toda nato so Portugalci dosegli štiri zaporedne točke, izenačili, Slabe pa se je odločil še za eno nepričakovano menjavo. Čebulja je na mestu sprejemalca zamenjal Alen Šket, menjava pa se je obrestovala, Šket je s serijo odličnih servisov ekipi zagotovil vodstvo 24:18, to pa je bilo dovolj za izenačenje na 1:1.

Portugalci so v nadaljevanju svoje servise preusmerili na Šketa, ki je imel nekaj težav s sprejemom, tako da Slovenci ob prvem tehničnem odmoru zaostajali za štiri točke, a Slabe na klopi ni delal panike. Še posebej, ko je končno serijo dobrih servisov sestavil Gasparini. Z njimi je Slovenija ekspresno izenačila, po bloku Matevža Kamnika tudi prvič v nizu povedla (13:12), nato pa dosegla še dve zaporedni točki za +3. Ker servis in blok nista popuščala, zanesljiv pa je postal tudi napad, Slabetovi izbranci niso imeli nikakršnih težav, da so niz pripeljali do konca, pa čeprav se je pred končnico lažje poškodoval Urnaut.

Očitno je bilo, da so se Slovenci otresli vseh okovov. Šket in Gasparini sta se dokončno razigrala v napadu, blok je deloval izvrstno, sprejem je bil konstanten. Čakala se je le serija nekoga na servisu, ki bi zagotovil odločilno prednost tudi v četrtem nizu. Za to je poskrbel Gregor Ropret, z njegovimi servisi so Slovenci prišli do vodstva z 20:17, kar se izkazalo kot odločilna prednost.