Nenadzorovan turizem, predvsem v državah razvoja, povzroča nepopravljivo škodo na okolje in na lokalno prebivalstvo. Dokumentarni film Gringo Trails kot slab zgled denimo izpostavlja množično obiskano zabavo ob polni Luni na tajski plaži Koh Pha Ngan.

Utrinek s Tajske.

Zgodba o ozaveščanju filma se sicer začne v Boliviji. Leta 1981 se je namreč v tamkajšnjem deževnem gozdu izgubil popotnik Yossi Ghinsberg. Ta je neverjetno preizkušnjo preživel, o tem pa kasneje napisal knjigo »Izgubljen v džungli«. Odtlej so v knjigi opisani predeli Bolivije pravi magnet za pustolovce, ki skušajo podoživeti Ghinsbergovo izkušnjo. Nihče pa ne pomisli na občutljiv ekosistem deževnega gozda, ki ga turisti brezbrižno uničujejo, opozarja dokumentarni film.

Dokumentarec Gringo Trails prikazuje številne pretirano obljudene turistične destinacije, ki bi jih morali bolje zaščititi. K porastu tovrstnega turizma je ključno prispevala rast srednjega razreda, ki naj bi bil po mnenju Vailove zaslužen za večino negativnih posledic na lokalne ekosisteme.