* Športna dvorana, gledalcev 600, sodnika: Hermann in Madsen (oba Danska).

* Luksemburg: Herrmann, Raach, Schroeder, Thierry, Meis 5, Krier 1, Molitor, Poeckes 2, Scheid, Pulli 5, Faber 3, Zekan, J. Hoffmann, Y. Hofmann.

* Slovenija: Skok, Ferlin, Bombač 1, Bilbija 2, Bezjak, Miklavčič 4, Pucelj, Kavtičnik, Dolenec, Se. Skube 2, Špiler 4, M. Žvižej 1, L. Žvižej 6, Gaber 2, Mačkovšek 1, Gajić 13 (3).

* Sedemmetrovke: Luksemburg 1 (0), Slovenija 4 (3).

* Izključitve: Luksemburg 4, Slovenija 12 minut.

* Rdeč karton: /.

Slovenski rokometaši po porazu v ukrajinskem Zaporožju nimajo več pravice do spodrsljaja, svojo prvo nalogo na poti do junijskih dodatnih kvalifikacijskih tekem, ki jim prinaša le prvo mesto v skupini 3, pa so opravili po pričakovanju in zanesljivo osvojili drugi par točk.

Slovenija je v Differdange pripotovala brez udarnega vratarskega dvojca Gorazda Škofa in Primoža Prošta, manjkali so tudi Uroš Zorman, Staš Skube in Mario Šoštarič, navkljub temu pa je bila vsaj za dva razreda boljša od Luksemburga. Domača izbrana vrsta, ki je nastopila brez desetih igralcev iz uvodnih dveh kvalifikacijskih dvobojev, ji ni bil kos v nobenem elementu igre, pred odločilnima tekmama prihodnji teden s Švico v v Schaffhausnu in Ukrajino v Velenju pa se bosta današnja tekmeca v nedeljo, 5. januarja, znova pomerila v velenjski Rdeči dvorani.

Neodločen izid v Zaporožju dodatno motiviral slovensko četo

Izbranci slovenskega selektorja Borisa Denića so že med ogrevanjem prejeli lepo novico iz Zaporožja, neodločen izid med Ukrajino in Švico pa jim je še dodatno pognal kri po žilah. V Differdangu od prve minute niso ničesar prepustili naključju, že uvodna postava (vratar Matevž Skok, krilna igralca Dragan Gajić in Luka Žvižej, zunanji igralci Sebastian Skube, Dean Bombač in Jure Dolenec ter krožni napadalec Matej Gaber) je postavila trdne temelje za zmago.

Sprva je kazalo na rekordno zmago in izboljšanje dosežka iz kvalifikacijskega ciklusa za EP leta 2010, ko je Slovenija premagala Bolgarijo s 47:20. Preudarna in učinkovita napadalna igra ter dobra obramba (v njej namesto Skubeta sodeloval Peter Pucelj) je botrovala sanjskemu uvodu. Slovenija je že po dobrih šestih minutah namreč vodila s 5:0, Skok pa je prvič "kapituliral" v izdihljajih devete minute.

Denić je zavoljo tega že v zgodnjem obdobju tekme posegel po prvih kadrovskih zamenjavah in v nadaljevanju priložnost za igro - z izjemo lažje poškodovanega Vida Kavtičnika - ponudil vsem svojim izbrancem. Postopno uvajanje novih igralcev v igro je v prvem polčasu prineslo tudi nekajminutne strelske mrke, a domača reprezentanca navkljub nekoliko bolj enakovrednem nadaljevanju v nobenem trenutku ni resneje ogrozila Slovenije. Njena igra je po bliskovitemu uvodu resda nekoliko zastala, med deseto in 26. minuto je dosegla zgolj pet golov, najvišjo prednost pa si je priigrala v 29. minuti, ko je bilo 13:6.

Drugi polčas v znamenju Slovencev

Drugi polčas je minil v popolni prevladi slovenskih rokometašev. Denić je uporabil vse svoje igralce, ki so s pridom izkoristili vse slabosti luksemburških rokometašev, na trenutke pa prikazali zelo všečno, učinkovito in domiselno igro. Najvišje vodstvo si je priigrala v končnici, ko je vodila s +21 (32:11 in 36:15).

V slovenski vrsti sta bila najbolj učinkovita Dragan Gajič s 13 in Luka Žvižej s šestimi goli, vratar Matevž Skok je zbral 11, Klemen Ferlin pa dve obrambi.