Deložacija brez opozorila

»To ni res. To so laži,« je vidno pretresen povedal znani gostinec, ki je tako kot njegovi zaposleni ostal pred vrati hotela. Štorman ni zanikal, da ima dolgove in poslovne težave, vendar je pojasnil, da je s KMB lizingom pred meseci sklenil dogovor, da bo mesečno poravnaval 7500 evrov obveznosti, dokler ne najdejo ustreznega dogovora za prodajo hotela. Obroke je, kot zatrjuje, redno plačeval. Zadnji del decembrskega obroka je nakazal 31. decembra lani.

»Zadnjega dne v letu sem jim plačal še 3500 evrov in s tem izpolnil svojo obveznost. Včeraj je bil praznik, zato denarja še niso imeli na računu, zagotovo pa ga imajo danes. To, kar so naredili, je bilo podlo in tudi protipravno,« je včeraj dejal Štorman, ki ima v svojem podjetju zaposlenih okoli sto ljudi. Še vedno ima gostilne na Vranskem, v Parižljah, v Šmarju pri Jelšah in v Šempetru, kjer je tudi njegov dom.

Povedal nam je, da je KBM lizing hotel za komaj milijon evrov in pol že prodal Aleksandru Jančarju, ki je znani celjski nepremičninski mogotec in ima med drugim v lasti hotel Evropa. »Toda jaz se bom boril. Resnično se bom boril, ker vem, da za takšno ravnanje niso imeli pravnih temeljev. Nikoli nisem kradel. Pošteno sem delal in garal. Veliko težkega sem v življenju preživel in vem, da bom tudi to. Poleg tega čutim moralno obvezo do svoje žene in družine, da se borim,« pravi Štorman, ki se z gostinstvom ukvarja že 47 let in velja med gostinci za enega največjih garačev. Kadar mu je čas dopuščal, je še vedno šel za točajni pult pomagat natakarjem in je med mizami osebno pozdravljal goste, četudi jih ni poznal.

Samo KBM lizingu dolžan dva milijona

Toda njegovi upniki imajo o njem drugačno mnenje. Družba Administrator Celje, ki je zastopnik ekonomskih upravičenj za terjatve, je v izjavi za javnost včeraj zapisala, da se utaplja v dolgovih in da mu banke in upniki dihajo za vrat. Navedbe potrjujejo tudi javno dostopni podatki: Štorman ima vse svoje transakcijske račune blokirane že 245 dni, naveden je tudi kot davčni dolžnik. Kar niti ne preseneča, saj so mu prihodki z več kot 5,5 milijona evrov v letu 2008 v letu 2012 padli na zgolj 3,3 milijone evrov.

»Zvone Anton Štorman, sicer eden najbolj znanih slovenskih gostincev, je očitno svetla izjema nacionalnega programa izganjanja sive ekonomije iz države Slovenije. Medtem ko je davčna uprava v zadnjih mesecih uprizarjala lov na številne lastnike lokalov, bifejev in drugih gostinskih obratov, ki jih je zapečatila, je Štorman praktično nedotakljiv,« menijo v družbi Administrator Celje.

»Toda to je le obroben podatek, saj že za več mesecev zamuja z izplačili plač svojim zaposlenim, bistveno dlje pa zanje ni poravnal prispevkov za plače. V Celju in okolici ter v poslovnem svetu slovenske gostinsko-turistične branže je že javna skrivnost, da je Zvone Anton Štorman tudi na seznamu davčnih dolžnikov, in sicer v razredu tistih posameznikov, ki davkariji dolgujejo več kot milijon in manj kot deset milijonov evrov. Ne glede na to pa vse njegove gostilne in Hotel Štorman v Celju ves čas poslujejo nemoteno,« pravijo v družbi Administrator Celje in se sprašujejo, kam se pravzaprav stekajo dnevni izkupički njegovih gostiln. »Če bi povsem legalno izdajal račune, bi z izkupičkom vsaj deloma sproti poravnaval tako davčne obveznosti kot tudi obveznosti do bančnih institucij in dobaviteljev.«

V družbi KBM Lizing pa dodajajo, da bi se to, kar se je zgodilo včeraj, moralo zgoditi že pred kakšnim letom in da so se samo zaradi pietete do njegovih gostov odločili, da hotela ne bodo prevzeli sredi decembrskih praznovanj oziroma so samo zato raje počakali na januarsko mrtvilo. Štorman naj bi jim dolgoval skoraj dva milijona evrov. Dokler ne bodo natančno pregledali inventarja in blagajniškega poslovanja, bo hotel zaprt, kasneje, čez nekaj tednov ali mesecev, pa ga po njihovem mnenju ne bo težko oživiti. Podatka, da naj bi hotel že prodali Jančarju, niso razkrili.

Zvone Štorman nam je včeraj dejal, da ga je ravnanje KBM lizing šokiralo in da kaj takega tudi njegov odvetnik ni pričakoval. Se pa sprašuje, kako si novi lastnik predstavlja svojo prihodnost v hotelu glede na to, da sta celotno zemljišče, na katerem stoji hotel, in zemljišče okoli objekta izključno v njegovi lasti.