Če bo vreme dopuščalo, bosta družba BSL in Mestna občina Ljubljana marca končno začeli prenovo ploščadi na Trgu republike. Čeprav so v preteklih letih že večkrat napovedali začetek obnove, nato pa se je vsakič izkazalo, da je šlo za prenagljene napovedi, tokrat kaže, da gre zares. Tako mestna občina kot tudi družba BSL sta začeli postopek izbire izvajalcev, ki bodo opravili prenovo. BSL bo zbiranje ponudb končal v drugi polovici januarja, občina pa bo ponudbe zbirala do 30. januarja.

Dodatno znamenje, da bi občina in BSL letos resnično lahko prenovila Trg republike, je tudi dejstvo, da je občina v predlogu rebalansa proračuna za letošnje leto zagotovila denar za prenovo. Občina naj bi prispevala 1,9 milijona evrov svojih sredstev, še 1,2 milijona pa bo primaknil evropski sklad za regionalni razvoj, je razvidno iz predloga rebalansa proračuna. Koliko natančno bo občina odštela za del prenove, ki jo bo opravil njen izvajalec, bo jasno, ko bo izbrala najboljšega ponudnika.

V skladu s sodno poravnavo med občino in BSL iz leta 2011 bo ploščad do sloja izolacije morala prenoviti družba BSL, ki je lastnica in upravlja garažno hišo pod trgom, občina pa bo plačala ureditev zaključnih slojev in tlakovanje ploščadi s kamnitimi ploščami in kockami iz pohorskega tonalita, kot so si v šestdesetih let prejšnjega stoletja zamislili arhitekt Edvard Ravnikar in sodelavci, je mogoče prebrati v razpisni dokumentaciji. Obnova naj bi bila končana predvidoma do konca letošnjega septembra, od takrat naprej pa avtomobili na ploščadi ne bodo več smeli parkirati. Trg republike bo tako končno postal osrednji mestni in državniški trg, ki bo ponovno v ponos mestu, je v razpisni dokumentaciji zapisala občina. Po novem bodo na ploščad Trga republike lahko zapeljala le manjša gospodarska vozila nosilnosti do 1,5 tone, ki so namenjena čiščenju, pluženju in odvozu snega, ter vozila intervencijskih služb.

Direktorica BSL Andreja Janković Drovenik je povedala, da bo prenova trga potekala v pasovih, in sicer bodo začeli na skrajnem južnem delu trga pri Novi Ljubljanski banki, nato pa v smeri proti parlamentu v Šubičevi ulici odpirali in prenavljali dele ploščadi. Izbrani izvajalec družbe BSL se bo moral ves čas usklajevati z izvajalcem mestne občine, je še razvidno iz razpisne dokumentacije.