Pravni zastopnik KBM lizinga Franci Matoz je pojasnil, da so dosedanjega lizingojemalca neštetokrat vabili, naj poravnava svoje obveznosti, kasneje pa tudi, naj se izseli, oz. prepusti hotel v skladu s pogodbo, ki so mu jo odpovedali že v začetku lanskega leta, so sporočili iz družbe Administrator.

Pozivov za izselitev ni upošteval

Štorman pa ni upošteval pozivov za izselitev, temveč je v hotelu, ki se je pred njegovo vselitvijo imenoval Celeia, še naprej opravljal hotelsko in gostinsko dejavnost.

»Njegove obveznosti do KBM lizinga pa so samo naraščale. Tako nam je preostal samo še ukrep prevzema hotela, ki smo ga realizirali danes zjutraj,« je pojasnil Matoz.

Matoz je v izjavi za medije povedal, da je KBM lizing že februarja lani Štormanu odpovedal pogodbo o lizingu zaradi neplačevanja obveznosti v višini okoli 2,9 milijona evrov. Ker ima Štorman že 245 dni blokirane vse transakcijske račune, se je KBM lizing odločil problem rešiti. Hotel je tako predal novemu lastniku družbi Administrator, ki pa je hotel do nadaljnjega zaprla.

Drugi lokali še vedno poslujejo

Po Matozovih napovedih bo KBM lizing kot dober gospodar skrbel za poplačilo svojih terjatev, če bo to mogoče. Z ostalimi gostinskimi lokali pa Štorman še naprej posluje, ker KBM lizing nima nič opraviti s temi lokali, je še dejal Matoz.

V KBM lizingu so se sicer odločili, da hotela ne bodo prevzeli sredi decembrskega vrveža, ampak v začetku januarja, ko je gostinski in hotelski utrip v Celju na najnižji točki v letu.

Davkariji dolguje več kot milijon evrov

Iz družbe Administrator pa so v sredo sporočili, da Štorman svojim zaposlenim že za več mesecev zamuja z izplačili plač, bistveno dlje pa zanje ni poravnal niti prispevkov na plače. Po njihovih navedbah je Štorman tudi na seznamu davčnih dolžnikov, in sicer v razredu tistih posameznikov, ki davkariji dolgujejo več kot milijon in manj kot 10 milijonov evrov.

Ne glede na to pa vse njegove gostilne in hotel Štorman v Celju ves čas poslujejo nemoteno, še navajajo v Administratorju.

Hotel skušal prodati sam, a se je s prodajo nekomu zelo mudilo

Štorman pa je v izjavi za medije zanikal, da bi njegove obveznosti do KBM lizinga znašale 2,9 milijona evrov. Po njegovih navedbah je hotel kupilo podjetje Administrator za 1,5 milijona evrov, za katerim naj bi stal celjski podjetnik Aleksander Jančar, ki je predsednik uprave družbe Eurotas. Slednja pa med drugim vodi in upravlja celjski hotel Evropa.

Štorman, ki je gostinec že 47 let, je pojasnil, da je bil s KBM lizingom do marca dogovorjen o znižanem načinu odplačevanja obrokov. Hotel, ki ga je uradni cenilec ocenil na 4,3 milijona evrov, je Štorman skušal prodati sam oziroma s pomočjo javne agencije Spirit, vendar se je po njegovih besedah nekomu zelo mudilo s prodajo.

Po Štormanovi oceni je prodaja hotela Administratorju škodljiva, saj je vsa hotelska oprema pisana na davčno upravo, novi lastnik pa je dobil samo hotelski objekt.