Potem ko je najboljše športnike in športnice v letu 2013 zbralo Društvo športnih novinarjev Slovenije, so to v tradicionalnem Dnevnikovem izboru storili še Bloudkovi nagrajenci. Že štiridesetič zapored so oddali svoje glasove in za najboljša izbrali smučarskega skakalca Petra Prevca ter alpsko smučarko Tino Maze, ki je sicer v teh dneh postala tudi druga najboljša športnica Evrope po izboru mednarodnega združenja športnih novinarjev (Aips). Mazejeva je četrtič zmagala v glasovanju Bloudkovih nagrajencev, od tega si je enkrat prvo mesto delila s smučarsko tekačico Petro Majdič.

Za Tino Maze je sanjsko leto, čeprav zaključek tega ni bil najboljši. V minuli sezoni je osvojila skoraj vse, kar se je osvojiti dalo. Kot prva Slovenka je postala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, osvojila enajst zmag v svetovnem pokalu, dva mala kristalna globusa, tri kolajne na svetovnem prvenstvu (zlato, srebro in bron) in postavila več rekordov (2414 točk, 24 uvrstitev na oder za zmagovalke). »Če se ozrem na tekme svetovnega pokala, sta mi gotovo največ pomenili superveleslalomska zmaga v St. Antonu in smukaška v Garmisch-Partenkirchnu. Pa v Mariboru sem doživela posebne občutke... Tudi svetovno prvenstvo je bilo zgodba zase. Vsaka kolajna v Schladmingu je bila nekaj posebnega,« je po koncu sezone med drugim povedala Tina Maze.

Zaradi naštetih uspehov ni presenetljivo, da je Črnjanka (42 glasov) tako prepričljivo zmagala tudi v glasovanju Bloudkovih nagrajencev. Prav zaradi superiornosti, ki jo je demonstrirala v minulem letu, so preostale športnice dobile manj glasov. Le pet Bloudkovih nagrajencev, ki so sodelovali v glasovanju, ni glasovalo za Mazejevo. Tako kot v izboru za športnika leta je drugo mesto zasedla gorska kolesarka Tanja Žakelj, ki je dobila tri glasove. Tretje mesto sta si razdelili kajakašica na divjih vodah Špela Ponomarenko Janić in Helena Žigon. Slednja ni vrhunska športnica, a je vseeno dobila glas Silva Kristana. Slovenijo je navdušila, ker je bila s 86 leti najstarejša udeleženka Ljubljanskega maratona. Pretekla je vse male maratone doslej.

Nekoliko bolj tesno je bilo v glasovanju za najboljšega športnika, a tudi v tej kategoriji večjih dilem ni bilo. Peter Prevc (20 glasov) je Bloudkove nagrajence prepričal s srebrno in bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v Predazzu. Poleg tega je konstantno dobro tekmoval na tekmah za svetovni pokal in se dvakrat uvrstil tudi na oder za zmagovalce. »Niti za trenutek nisem pomislil, da bi lahko osvojil dve kolajni. Občasno sem pomislil na eno, na dve pa nikoli. A če bi mi nekdo ponudil dve kolajni, bi takoj podpisal,« je bila ena od izjav Petra Prevca po največjem uspehu v karieri. Ker je pred njim še veliko let tekmovanja, se nadeja, da mu bo še kdaj uspelo kaj podobnega. Morda že na letošnjih olimpijskih igrah v Sočiju...

Drugo mesto je zasedel Goran Dragić. Najboljši slovenski košarkar ta čas je bil izjemno priljubljen med evropskim prvenstvom v Sloveniji, kjer je blestel v polnem sijaju. Slovenije sicer ni pripeljal do kolajne, a je bil izbran v najboljšo peterko prvenstva. Bil je prvi nosilec igre, svojo kakovost pa je in jo še vedno potrjuje v ligi NBA, kjer napreduje iz leta v leto in je trenutno prvi mož ekipe Phoenix Suns, s katerimi mu gre v tej sezoni vse bolje.

Tretje mesto je osvojil kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek. Vse štiri glasove je dobil od Bloudkovih nagrajencev, ki prihajajo iz kajakaških oziroma kanuističnih vrst. Prepričal jih je z bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v Pragi. Od preostalih športnikov, ki so se uvrstili na lestvico, so več kot en glas dobili še plavalec Damir Dugonjić (3), biatlonec Jakov Fak, deskar na snegu Rok Marguč (2) in kolesar Matej Mohorič (2). Bloudkovi nagrajenci so glasove podelili trinajstim športnikom, po enega so dobili jadralec Vasilij Žbogar, odbojkar Mitja Gasparini, atlet Primož Kozmus, strelec Rajmond Debevec, rokometaš Uroš Zorman in smučarski skakalec Jurij Tepeš.