Med potniki na avtobusu iz Zreč do Zagreba ter pozneje na letalih iz hrvaške prestolnice do Frankfurta in iz Nemčije v Luksemburg je manjkala kopica igralcev. Že predčasno sta s seznama 28 igralcev zaradi poškodb odpadla Gašper Marguč (Celje PL; koleno) in Uroš Bundalo (Dinamo Minsk; operacija meniskusa), a to še ni bil konec. Jure Natek (Magdeburg) si je na ligaški tekmi proti Balingenu zlomil kost v zapestju desne roke, magnetna resonanca gležnja Gorazda Škofa (Nantes) pa je potrdila, da gre za resno poškodbo. Namesto njiju je selektor Denič naknadno poklical Maria Šoštariča (Gorenje) in Klemna Ferlina (Trimo). Medtem ko je Šoštarič včeraj ostal doma, se je Ferlin – sprva je bil predviden le kot četrti vratar na pripravah – nepričakovano znašel med potniki namesto Primoža Prošta (Göppingen). In ob odsotnosti prvega (Škof) in drugega vratarja (Prošt) sta med vratnicama ostala le Matevž Skok (Celje PL) in Ferlin.

Generalko za kvalifikacijske tekme je Slovenija odigrala v soboto v Trbovljah, ko je v zdesetkani zasedbi z 31:25 premagala Makedonijo, ki se pripravlja na bližnje EP na Danskem. »Raven igre v obrambi smo dvignili, prav tako tudi hitrost v igri. A še vedno se nam dogajajo strelski mrki, kar je logična slabost po porazih, ki ostanejo v podzavesti. Zato fantom pravim, da so zmage najboljše zdravilo proti temu. Nasprotnika moramo spustiti na največ 26 doseženih golov. Če jih ne doseže toliko, je izgubljen,« pravi selektor Boris Denič, ki danes ne bo mogel računati na kapetana Uroša Zormana (po nastopu za reprezentanco sveta v New Yorku se bo iz ZDA vrnil šele danes), med 16 potniki za Luksemburg pa prav tako ni bilo Staša Skubeta (Gorenje), ki je blestel proti Makedoniji.

»Za Luksemburg se pripravljamo, kot da se bomo pomerili s Španijo ali Hrvaško. Prav nič ne bomo prepustili naključju, da ne bi doživeli še kakšnega šoka. Rokomet je kot šahovska igra: če nanjo nisi pripravljen, je bolje, da je sploh ne začneš. Zdaj si takšnih spodrsljajev, kot sta bila neuspeha proti Belorusiji in Ukrajini, ne moremo in ne smemo več privoščiti, kajti popravnih izpitov ni več,« ocenjuje Denič (Pri igralcih sem spet opazil večjo lakoto po zmagah, pravi), ki se zaveda, da le štiri zmage na štirih tekmah v desetih dneh – dvakrat Luksemburg, Švica v gosteh, Ukrajina doma – od danes do prihodnje nedelje prinašajo junijske dodatne kvalifikacije za SP. »Pristop mora biti in bo že v Luksemburgu na najvišji možni ravni, kot da gre za najbolj odločilno tekmo. In tako mora biti in bo tudi na preostalih treh tekmah,« optimistično napoveduje Denič pred obračunom z reprezentanco, ki je v skupini 3 še edina brez točk: v prvem krogu je doma sicer namučila Ukrajino, a izgubila s 34:38, nato pa je v gosteh visoko klonila proti Švici s 23:32.