Potem ko sta forenzična znanstvenika Philippe Charlier in Philippe Froesch pazljivo preučila in rekonstruirala Robespierrovo posmrtno masko – to je po revolucionarjevi smrti na giljotini leta 1794 izdelala madame Tussaud – ter razpoložljivo medicinsko dokumentacijo o tem znamenitem možu, sta znanstvenika ponudila diagnozo: Robespierre naj bi zbolel za sarkoidozo, redko avtoimuno boleznijo, ko telo napade svoje lastno tkivo in organe.

Revolucionarjevi sodobniki so navajali številne zdravstvene težave, ki jih je imel: težave z vidom, krvavenje iz nosu, zlatenica, neprestana utrujenost, razjede na nogah, na obrazu pa so se mu pojavljale rane, ki so jih povezovali z brazgotinami po prebolelih noricah. Prav tako so mu neprestano trzale oči in ustnice. Simptomi so se poslabšali med letoma 1790 in 1794.

»Retrospektivna diagnoza, ki vključuje vse te znake, govori o razpršeni sarkoidozi, ki je prizadela sluznico nosu in sinusov ter jetra ali trebušno slinavko. Ne vemo, na kakšen način je Robespierra zdravil njegov zdravnik Joseph Souberbielle, verjetno pa mu je svetoval uživanje sadja (na to kaže, da je Robespierre jedel zelo veliko pomaranč) ter kopeli in puščanje krvi,« menita avtorja.

Sarkoidoza povzroča v telesu majhna območja vnetja tkiva, kar imenujejo granulomi, in najpogosteje prizadene pljuča, kožo, limfne žleze, pri razpršeni obliki bolezni pa tudi oči, jetra in trebušno slinavko, vse to pogosto spremljata splošna utrujenost in slabo počutje. Kaj bolezen povzroči, še ni znano, pri mnogih pacientih pa se bolezen sčasoma umiri brez zdravljenja.

Avtorja navajata, da je mogoče nekatere Robespierrove bolezenske znake razložiti tudi z nekaterimi drugimi boleznimi, denimo tuberkulozo ali gobavostjo, vendar te bolezni ne pojasnijo dobro kliničnih znakov in razvoja bolezni. Članek o tem so nedavno objavili v medicinski reviji Lancet. lo