Najboljši Slovenec je bil ponovno Peter Prevc, a je bil tokrat daleč od najboljših, tekmo je končal na 18. mestu (+39,0), v skupnem seštevku turneje pa je padel na 6. mesto.

V finalni seriji so nastopili še Robert Kranjec (21., +40,3), Jernej Damjan (22., +41,7) in Jaka Hvala (29., +50,2), v finale pa se ni uspelo uvrstiti Juriju Tepešu (35.), Tomažu Nagliču (44.) in Roku Justinu (49.).

Diethart zmagal že na svoji šesti tekmi v svetovnem pokalu

Tradicionalna prva postaja smučarskih skakalcev v novem letu je največ uspeha prinesla Avstriji, kamor se bo tekmovanje zdaj preselilo s preostalima dvema tekmama v Innsbrucku in Bischofshofnu. A junak rdeče-belo-rdeče ekipe tokrat ni bil Thomas Morgenstern ali Gregor Schilerenzauer, temveč je 62. tekmo v mondenem nemškem zimskošportnem središču dobil 21-letni Thomas Diethart. Skakalec, ki ima na svojem računu šele šest tekem na najvišji ravni, je pokazal jeklene živce in zbranost izkušenega skakalca, že v prvi seriji tekmecem s 141 metri dal vedeti, da misli resno, ko pa je v drugi še enkrat pristal prek meje 140 metrov (140,5), je bilo jasno, da je prva zmaga v karieri njegova.

"Povsem noro. Super občutek je, ko si na koncu najboljši in stopiš na najvišjo stopničko. Ampak saj ne počnem nič posebnega, samo dobro se zabavam," je mladi Avstrijec skušal najti pojasnilo za nenaden prodor v svetovni vrh. Doslej le malo znani Avstrijec je kar naenkrat postal kandidat za skupno prestižno zmago. Vodilni po prvi tekmi v Oberstdorfu Simon Ammann je bil namreč danes tretji, kar pa ni zadoščalo, da bi ubranil vodstvo. Pred njim sta zdaj oba današnja tekmeca iz Avstrije, Diethart pa ima 11,5 točke prednosti pred Morgensternom. Ammann zaostaja 13 točk.

Slovenci tokrat le povprečni

Slovenci so drugo postajo novoletne turneje začeli s podobnim izhodiščem kot prvo, saj se je vsa sedmerica uvrstila na tekmo. Do finala so se prebili štirje, kar je boljši izkupiček kot na prvi tekmi, toda nihče ni bil prav pri vrhu. Peter Prevc, junak iz Oberstdorfa, je bil sicer spet najboljši, a je tokrat pristal na 18. mestu. Prevc je v prvi seriji izločil Čeha Lukaša Hlavo, na končno 18. mesto pa je napredoval s 24. izhodišča po polovici tekme z boljšim drugim skokom. Tri mesta nižje je končal Robert Kranjec, ki je v uvodu dobil dvoboj proti Japoncu Juti Vataseju, a je nato svoje 17. mesto iz prve serije nekoliko pokvaril. Prvič v letošnji sezoni je točke za 22. mesto dobil tudi Jernej Damjan, ki se je v finale uvrstil kot srečni poraženec po dvoboju s Fincem Jannejem Ahonenom; na 29. mestu je končal Jaka Hvala, ki je bil tudi med srečnimi poraženci (izgubil je dvoboj s Čehom Janom Maturo).

"Na današnji tekmi sem zadovoljen z nastopom Roberta in predvsem Jerneja, ki je po dolgem času znova prejel točke svetovnega pokala. Več sem pričakoval od Petra. Če bi izvedel prvi skok vsaj približno podoben finalnemu, bi končal višje," je nastop v Garmischu ocenil glavni trener Goran Janus.

Skakalci se bodo zdaj preselili v Innsbruck, kjer jih v petek čakajo kvalifikacije, dan zatem pa tretja tekma turneje. Diethart bo na domači tekmi branil prvo mesto, s šestega skupnega na turneji bo napadal Prevc. Po polovici tekmovanja je najbolje uvrščeni slovenski predstavnik, med 28. in 34. mestom pa so nagneteni še Tepeš, Kranjec, Hvala in Damjan. "Na prihodnjih dveh tekmah se bo potrebno boriti, zaenkrat še ni nič izgubljenega," je pred nadaljevanjem na novoletni turneji še dejal Janus, ki za zdaj ne načrtuje kadrovskih sprememb v ekipi.