Slovenski ljubitelji hokeja Anžeta Kopitarja sicer ne bodo mogli videti v živo pred odhodom na olimpijske igre. Slovenski NHL-ovec bo, tako kot drugi udeleženci iger iz najmočnejše lige na svetu, v olimpijski Soči pripotoval neposredno pred začetkom iger. V njegovem taboru pa so ob izteku leta 2013 pripravili pregled doseženega, Kopitar pa je tudi začrtal želje za leto 2014.

Trenutno kraljem kaže dobro, a do končnice je še daleč

"Razporeditev po konferencah je letos malce drugačna in vidi se, da je pacifiška divizija zelo močna in izenačena. Trenutno smo v redu in v položaju, ki pelje v končnico, a do konca sezone je treba odigrati še kar nekaj hokeja. Še naprej se bo treba boriti in dobro igrati ter se nato uvrstiti v končnico," je Kopitar ocenil dosedanji del sezone v Los Angelesu, seveda pa vidi tudi možnost napredka: "Rezerve so še na vseh področjih naše igre. Imamo občutek, da lahko igramo še boljši hokej. Naši vratarji so svoje delo opravili odlično, igralci v polju pa še lahko izboljšamo igro. Če nam to uspe, bomo imeli zelo dobro izhodišče in zelo dobre možnosti za končnico. Sama končnica je zelo dolga, tako da je na visoki ravni treba ostati kar nekaj časa."

Navdušujeta rezervna vratarja

Čeprav je prvi vratar Jonathan Quick poškodovan, se kraljem njegova odsotnost ne pozna, saj sta ga odlično zamenjala Ben Scrivens in Martin Jones. Oba je pohvalil tudi Kopitar: "V oba smo zaupali, a sta se nato prikazala v neverjetni luči in svoje delo opravila vrhunsko. Tudi zdaj sta v zelo dobri formi in to je vsekakor nekaj, kar bomo še potrebovali za naslednje zmage in nabiranje novih točk."

V napadu s Carterjem in Kingom igrajo vse bolje

V napadu pa se je Kopitar že odlično ujel v nekoliko pomešani zasedbi z Dwightom Kingom in Jeffom Carterjem. "Vedno, ko se napadi zamenjajo, potrebuješ tekmo ali dve, da se ustvari potrebna kemija. Trenutno mislim, da igramo kar v redu. Lahko je še bolje, a glede na to, da dosegamo gole in smo vedno nevarni za nasprotnika, je to dober znak. Upajmo, da bomo tako igrali še naprej," pravi Kopitar in dodaja: "Imamo tudi zelo dobro obrambo oziroma igramo dober hokej na vseh delih igrišča. To je lepa pohvala, vendar je sezona še dolga in zgodi se lahko še marsikaj."

Individualna nagrada Kopitarja ne zanima, le končnica

Kopitar je v ligi NHL v igri za nagrado Selke, ki jo podeljujejo napadalcu, ki se najbolj izkaže v obrambnih nalogah. Po Kopitarjevem mnenju pa bo morebitna nagrada zgolj dopolnilo uvrstitvi v končnico. "To, da te uvrščajo v krog igralcev, kot sta Pavel Dacjuk ali Ryan Kessler in vsi ostali, ki so to nagrado že osvojili, je zanesljivo zelo lepa pohvala. A moj prvi cilj je, da se naša ekipa uvrsti v končnico. Če morda pride še kaj za povrh, pa bo zelo lepo."

V letu 2014 bi rad še enkrat postal prvak lige NHL

V iztekajočem se letu 2013 si je edini slovenski NHL-ovec najbolj zapomnil prekinitev dejavnosti v ligi in možnost igranja z bratom Gašperjem, pa tudi uvrstitev v zadnji sezoni. "Leto 2013 je bilo kar zanimivo. Glede na 'lockout' v ligi NHL sva z bratom Gašperjem imela možnost odigrati nekaj skupnih tekem za Moro na Švedskem. Nato smo s Kralji zopet prišli do konferenčnega finala, tako da lahko govorim o kar uspešnem letu. Tudi zdaj nam kaže dobro, tako da upajmo, da se bo tako nadaljevalo tudi v letu 2014." Glede želja za prihajajoče olimpijsko leto pa je bil Kopitar jasen: "Želja je vsekakor še enkrat osvojiti ligo NHL, to ni nobena skrivnost. Kaj pa si želim sam? Zdravja. Če si zdrav, se ostale stvari same postavijo na svoje mesto. Upam, da bo zdravje služilo, kar se bo dogajalo na ledu in izven ledu, pa mislim, da tudi ne bo presenečenje."

Spremlja tudi dosežke ostalih slovenskih športnikov

Spremljal pa je tudi dosežke drugih slovenskih športnikov. "Mislim, da je Tina Maze imela vrhunsko sezono, tako kot so bili vrhunski tudi naši smučarji skakalci. Zelo težko je izpostaviti samo enega ali nekaj primerov. Mislim, da smo Slovenci kot športniki vsi dosegli super rezultate, tako da bi bil zelo krivičen, če bi izpostavil samo enega."