Švicar Ammann, Norvežan Bardal, Slovenec Prevc, Avstrijca Diethart in Morgenstern ter Japonec Kasai, ki so po prvi preizkušnji v najboljšem položaju v boju za prestižno skupno zmago, saj je med najboljšo šesterico le 7,4 točke razlike, se vloge favorita previdno otepajo z besedami, da je do finala v Bischofshofnu še zelo dolga pot. Slovenski junak Prevc je z uvrstitvijo na tretjo stopničko zmagovalnega odra presenetil celo samega sebe. Obenem je športno priznal, da je bil v prvi seriji med tistimi srečneži, ki so znali izkoristiti rahlo pomoč vzgonskega vetra. »Obračun turneje bom naredil po zadnjem skoku v Bischofshofnu. Do tedaj sploh ne bom gledal na skupno razvrstitev, ampak bom šel od tekme do tekme. Povsem bom zadovoljen, če bom obdržal kakovostno raven skokov, ki sem jih pokazal na prvi postaji turneje v Oberstdorfu,« razmišlja 21-letni Peter Prevc, ki potrjuje sloves tekmovalca za največje tekme in celo uživa, če je pod pritiskom uspeha. V njegovi dosedanji karieri je bilo vedno tako, da je najbolje skakal na tekmah, ki so bile vrhunec sezone.

Selektor slovenske reprezentance Goran Janus si želi, da bi se tudi skozi današnje kvalifikacije vseh sedem Slovencev uvrstilo na tekmo. Ker je bil v Oberstdorfu ob Prevcu edini slovenski finalist Jurij Tepeš (19. mesto), sta slednja ostala edina slovenska aduta za visoko uvrstitev v skupnem seštevku turneje, kjer je cilj po ena uvrstitev do desetega in petnajstega mesta. Za preostalo peterico (Kranjec – dve tekmi zapored brez finala, Hvala – največji osmoljenec sistema dvobojev, Justin, Naglič in Damjan) bo izziv vsaka tekma posebej. »Imamo še rezerve. Tudi Prevc lahko prikaže še boljše skoke. Gremo počasi naprej. Le potrpežljivi moramo biti. Prišle bodo nove priložnosti,« miri Goran Janus.

Potem ko sta na stavnicah najvišje kotirala Poljak Kamil Stoch in Avstrijec Gregor Schlierenzauer, je zdaj prvi favorit za skakalni grand slam izkušeni Švicar Simon Ammann. »Skupna zmaga je seveda v igri, a do nje je še zelo dolga pot. Trenutno izjemno uživam v smučarskih skokih, predvsem pa sem bil po dolgem času točen z odrivom na odskočni mizi. Dobil sem potrditev, da dobro delam in sem na pravi poti,« je analitičen 32-letni Simon Ammann, ki je priznal, da je zaradi dramatičnosti dogodkov in razburjenja poln adrenalina.

Avstrijec Gregor Schlierenzauer je bil po Oberstdorfu razočaran zaradi devetega mesta in zaostanka 20,3 točke za vodilnim Ammannom v poskusu pohoda na tretjo zaporedno zmago v skupnem seštevku. »Turneja ima svoje zakonitosti. Počakajmo do Bischofshofna,« skuša ostati optimističen Gregor Schlierenzauer, ki je imel pripombe na odločitve vodstva tekmovanja, da je prepogosto spreminjalo višino zaletišče. Ne ozira se nazaj, ampak je s počitkom, analizo in pripravo vse sile že usmeril v tekmo v Garmisch-Partenkirchnu. Avstrijski tabor stavi na tradicijo, da simpatični Tirolec v Garmischu zmaguje vsako drugo leto: 2008, 2010 in 2012, torej naj bi bil prvi dan leta 2014 spet rezerviran za njegovo zmago. Poljski tabor je priznal, da je po treh zaporednih zmagah pregorel v preveliki želji velikih pričakovanj. Ker Kamil Stoch kot najboljši Poljak s 13. mestom in z 29,9 točke že zelo zaostaja, zatrjujejo, da je glavni cilj sezone zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala. »Pritisk v prvi seriji je bil izjemen, zato sem naredil majhni napaki. Skakalnica v Oberstdorfu mi ni posebej pri srcu. V nadaljevanju turneje mi bo precej lažje,« pravi nosilec rumene majice Kamil Stoch.