Usain Bolt je že pred leti zrušil vse najpomembnejše tekaške rekorde. Mnogi so se mu skušali približati, a še nikomur ni uspelo teči tako hitro. Zagotovo je najbolj ponosen na dosežek iz avgusta 2009, ko je v Berlinu pretekel 100-metrsko razdaljo v času 9,58 sekunde. To je bil magični trenutek za športni svet. Vse od takrat se javnost sprašuje, ali je Bolt lahko še hitrejši. Marsikdo je dobil občutek, da bi v teh letih lahko že večkrat izboljšal lastno znamko, a da raje čaka na najprimernejši trenutek. Zdaj že padajo stave, ali bo presegel meje mogočega na naslednjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, ki bodo poleti 2016. Takrat bo Usain Bolt tik pred dopolnitvijo tridesetega leta. Morda bodo igre v Braziliji ena zadnjih priložnosti, da na največjem športnem tekmovanju še enkrat poskrbi, da bodo prav vsi žarometi usmerjeni vanj.

In kako je ta čudežni Jamajčan sploh prišel na atletske steze? Sprva ni kazalo, da bo postal zunajserijski športnik, saj treningov ni jemal preveč resno, ampak je raje zbijal šale. Sprva se je navduševal nad nogometom in kriketom, njegovo hitrost pa je prvi opazil šolski trener in ga nemudoma poslal v roke Pabla McNeila, nekdanjega vrhunskega sprinterja in tudi olimpijca. Kdor se je ukvarjal z Boltom, je moral biti zaradi njegove mladostniške vihravosti nadvse potrpežljiv, so pa vsi vedeli, da morajo na vsak način zbrusiti tako velik športni diamant. Za vrhunskost je imel že v rani mladosti vse predpostavke. Bil je visok in krepak fant, številne zmage na regionalnih tekmovanjih pa so mu hitro prinesle slavo. To je bilo nemalokrat preveliko breme za mladega Bolta, ki so ga vse prevečkrat videvali v restavracijah s hitro prehrano. Povrhu je rad zavil tudi v diskoteko. Ko je moral kot najstnik resno razmisliti o svojem življenju, ga je na pravo pot usmeril novi trener Gell Mills. Bolt mu je še dandanes močno hvaležen za ves trud.

Ker tekmuje v času, ko so mnogim športnikom že dokazali jemanje nedovoljenih poživil, se je ob tako izjemnih dosežkih tudi nanj lepila senca dvoma. A Bolt je že davno tega izjavil, da se bo testiral kjer koli in kadar koli. Do zdaj so mu urin odvzeli že tolikokrat, da je nemogoče prešteti. Vsi testi so bili negativni. Strela, kot mu pravijo, ne želi izgubiti ugleda, kot ga je denimo kolesar Lance Armstrong.