»Tisto, kar je od oblačil še uporabno, ločimo in podarimo posameznim družinam, brezdomcem in odvisnikom, ki jih potrebujejo. Ti so nam zanje zelo hvaležni. Eni se vsake toliko časa kar sami oglasijo pri nas. Vse tisto, kar je raztrgano, izrabljeno, tako rekoč neuporabno, pa predelamo. Iz različnih ostankov blaga izdelujemo igrače, šivamo lične torbice, pa copate, blazine, nahrbtnike, vrečice za cvetlične lončke, pa prte, zavese, predpasnike in druge tekstilne predmete, primerne tudi za darila, ki jih v tem času prodajamo na različnih božičnih stojnicah,« nam povedo marljive delavke.

Različne cunje, ki jih ni mogoče porabiti drugače, s pomočjo stroja stisnejo v večjo kocko iz blaga, ki tehta tudi po 10 kilogramov in več. Te nato odpeljejo v podjetja in avtomehanične delavnice, kjer jih potrebujejo za čiščenje, pravi Slavko Rožič, vodja Zadruge Dobrote. Najprej so zabojnike za zbiranje oblačil postavili po vsej Koroški in Mežiški dolini, kasneje so se razširili vse do Ruš pri Mariboru, zdaj jih imajo tudi že v Velenju, nekaterih savinjskih občinah, pa tudi na Vrhniki, Lukovici in celo v Ljubljani. »To nikakor niso smetnjaki in niso namenjeni zgolj neuporabnim oblačilom, ki jih nekdo ne more več nositi, pač pa so namenjeni vsemu uporabnemu in neuporabnemu tekstilu, odsluženim čevljem, celo potovalkam in podobno,« pravi Rožič.

Za zdaj imajo v proizvodnji štiri zaposlene, še dva človeka so imeli na usposabljanju, a jim žal niso mogli ponuditi zaposlitve, ker denarja ni. »Trenutno denarja, da bi preživeli sami, še nimamo. Do konca prihodnjega leta imamo sicer še zagotovljen denar za plače, ki smo ga dobili od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ker gre pač za socialno podjetje, v katerem zaposlujemo težje zaposljive ljudi. Kaj bo potem, ko se bo ta pipica zaprla, v tem trenutku še ne vem,« pravi Rožič. Da je takšna oblika dela še kako koristna, pa ne dvomi. »Mi s tem dodatno čistimo našo državo, tekstil, ki bi sicer pristal na smetiščih, kar bi bila velika škoda, pa koristno predelamo,« pove sogovornik. Poleg tega, da ustvarjajo zelena delovna mesta in skrbijo za ranljive družbene skupine, pa ljudi hkrati ozaveščajo o pomenu ponovne uporabe in predelave tekstilnih izdelkov, ki bi na drugi strani obremenjevali našo naravo. mm