Gospod župan, kam bi najprej popeljali turista, ki vaše občine še ni obiskal?

Zagotovo bi ga najprej vprašal, koliko časa ima na voljo in kaj si želi ogledati, kaj ga zanima in kakšnih doživetij si želi. Če bi si zaželel aktivnega oddiha z raznovrstnimi ogledi, bi ga za začetek povabil na Blegoš. Če bi bilo to poleti, bi bila najina pot sestavljena iz hoje in kolesarjenja, seveda bi se gostu prilagodil glede na njegove sposobnosti. Prepričan sem, da bi ga razgled z Blegoša na celotno našo občino popolnoma prevzel, prav tako spust v dolino ob znamenitih bunkerjih Rupnikove linije. Na Hotavljah bi gosta povabil na ogled podzemnega kamnoloma, kjer bi ga seznanili tudi z obdelavo marmorja, nato bi se ustavila na kmetiji Matic na pokušino sokov in žganja. S kolesom bi nadaljevala v Gorenjo vas, kjer bi na kmetiji pri Pustotniku okusila sir in številne domače izdelke okoliških kmetij, nato pa bi se odpravila na Javorč in Goli vrh, kjer bi si ogledala podzemni muzej Rupnikove linije. Drugi dan spoznavanja naše občine bi začela z občudovanjem južnega dela naše občine in ogledom poročnega obreda pri dvorcu na Visokem. Dan bi zaključila z okusnim kosilom v Poljanah, kjer bi obiskala tudi kulturno središče, v katerem bi spoznala zgodovino priznane slovenske podobarske družine – slikarjev Šubic. Naš zelo pomemben turistični biser je tudi smučišče Stari vrh, ki je pomembno smučarsko središče v bližini Ljubljane, Škofje Loke in Kranja ter daleč naokoli slovi po svoji nočni smuki. Po njej so že začeli povpraševati tudi avstrijski Korošci in to nas seveda zelo veseli.

Poljanska dolina slovi tudi po odličnih pridelovalcih in predelovalcih, številni med njimi so vključeni v projekt Pot poljanskih dobrot. Za kaj pravzaprav gre?

Omenjeni projekt obiskovalce popelje po čudovitih kotičkih Poljanske doline. Na številnih kmetijah lahko poskusite in kupite kakovostne pridelke in izdelke, pripravljene na tradicionalen način, z veliko mero ljubezni. Za okušanje vseh dobrot, ki jih nudijo, bi turistom svetoval, naj si vzamejo vsaj dva dni časa.

V naši občini smo še vedno pod vtisom predstavitve Poti poljanskih dobrot v Celovcu, ki je odlično uspela. Uspeli smo navdušiti številne Korošce, ki bodo v prihodnje z veseljem obiskali našo dolino, prav tako nas veseli, da smo že prejeli vabilo na Dunaj, kar pomeni, da smo svojo nalogo dobro opravili.

Ne le po slikarjih Šubic in Ivanu Tavčarju, po katerem so znane Poljane, v občini se lahko pohvalite še z vrsto uglednih občanov.

Res je, Gorenja vas je poznana tudi po Ivanu Regnu, svetovno znanem biologu, ki je raziskoval kobilice in murnčke in je bil v času Avstro-Ogrske eden redkih Slovencev, ki je lahko predaval v slovenskem in nemškem jeziku, kar še posebej cenimo. Pri nas je ustvarjal tudi mednarodni mojster fotografije, Vlastja Simončič. Ponosni pa smo tudi Antona Ažbeta iz Dolenčic nad Poljanami, ki je bil osrednja slovenska slikarska osebnost ob koncu 19. stoletja.

Prav tako v občini zelo podpiramo šport in naše športnike. Znani smo kot dobri kolesarji in tekači, zelo radi se pohvalimo z našim občanom – aktualnim državnim prvakom v maratonu Tonetom Kosmačem, gorskim tekačem Simonom Aličem, triatlonsko legendo Lojzetom Oblakom, mlado uspešno smučarsko skakalko Emo Klinec in drugimi.

Veseli december je v polnem teku – kako utripa vaša občina v tem prazničnem času?

Trenutno pri nas potekajo številna gradbena dela, veliko dela je na kanalizaciji in vodovodu, intenzivno poteka gradnja gorenjevaške obvoznice, ki bo bistveno razbremenila ožje vaško središče in poskrbela za večjo varnost udeležencev v prometu. Zastavili smo tudi energetsko obnovo občine, v tem času pa imam tudi zelo intenzivne sestanke s projektnimi skupinami – za Rupnikovo linijo in pohodniško pot naše občine, s katero za prihodnje leto po zgledu kolesarskega kroga občine Gorenja vas–Poljane pripravljamo motivacijsko pot za vse pohodnike. Seveda v veselem decembru nismo pozabili niti na naše občane, ki jih bomo tudi letos razveselili s številnimi prireditvami: Jerbasom domačih, pohodi, silvestrovanji na prostem, koncerti... Prihodnje leto bo ob 20-letnici obstoja občine Gorenja vas - Poljane v znamenju poljanskega narečja.

Za kaj se osebno najbolj prizadevate v občini?

Kot vsak župan tudi sam stremim k enakomernemu razvoju celotne občine. Smo v naložbenem ciklusu evropskih projektov gradnje vodovodnih in kanalizacijskih sistemov, ki bodo v prihodnosti očistili našo naravo, predvsem vodotoke, in izboljšali vodooskrbo. Pomembno je stalno obnavljanje infrastrukture, tako cestne in druge, naša najpomembnejša naloga pa je razvoj turizma. Želimo si, da bi čim več naših občanov v turizmu videlo svojo priložnost za razvoj in dodatne dejavnosti. »Kolesarski krog Občine Gorenja vas - Poljane« je povezal kolesarje in ponudnike ob trasi, široko sodelovanje ponudnikov daje »Poroka na Visokem«, »Pot Poljanskih dobrot« je pa na samem začetku prepričala o sodelovanju, na katerega stavimo Poljanci...

Želimo biti čim bolj povezani in povezovalni, imamo še veliko načrtov, a vseh ne smem izdati. Pohvalim se lahko, da smo do konca letošnjega oktobra zabeležili dvakrat več nočitev kot lansko leto v celem letu. th