V Medvodah se zaskrbljeni občani sprašujejo, ali se vračajo stari časi, ko so bili primorani voziti kosovne odpadke, plastično embalažo, avtomobilske gume in drugo kramo na odpad v Ljubljano ali Kranj. Vse glasnejše so namreč govorice, da se bo začasni zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov na dvorišču nekdanjega podjetja Color Medvode v kratkem zaprl. Upravnik začasnega zbirnega centra Marjan Bezlaj pa opozarja, da morebitno zaprtje pomeni predvsem, da »gmajna spet kliče«.

Začasni zbirni center za odpadke je odprt malo manj kot dve leti, v njem pa lahko občani dvakrat na teden – ob sredah in sobotah – brezplačno odlagajo ločeno zbrane odpadke. Center so zaradi praznikov zaprli 21. decembra, upravnik pa ne ve, ali ga bodo po novem letu sploh še odprli. »Na občini govorijo enkrat tako, drugič drugače. Nič ni jasno. Šušlja pa se, da bo začel lastnik, podjetje JVG, pospešeno rušiti stare objekte in graditi trgovino Spar. Odpad naj bi se selil na Jeprco, ampak tam – sredi njiv – lokacija za deponijo ni primerna,« je povedal Bezlaj, ki je prepričan, da bi se po zaprtju najrazličnejša krama spet nabirala v okoliških gozdovih.

Tudi na občini Medvode še nimajo jasnih odgovorov, kaj bo z deponijo, vendar so optimistični. »Z lastnikom smo v dogovoru, da podaljšamo pogodbo, ki poteče z novim letom. Pogodba resda še ni podpisana, a smo z njimi ves čas v stiku, tako da menim, da bo center za zbiranje odpadkov še nekaj časa na istem mestu. Sočasno pa urejamo vse potrebno za selitev na novo lokacijo, ki bo na območju obrtne cone Jeprca,« je pojasnila direktorica občinske uprave Vanja Debeljak.

Povedala je tudi, da ni bojazni, da bi se načrtovani trgovsko-poslovni center na območju nekdanjega Colorja začel graditi v kratkem, saj še ni bil sprejet niti podrobni občinski prostorski načrt. »Najprej je treba sprejeti urbanistične dokumente, ki bodo predvideli gradnjo Spara in drugih objektov. Zadeva za zdaj še ni dorečena, vsekakor pa jo mora obravnavati in sprejeti občinski svet. Kdaj naj bi se to zgodilo, pa res ne vem,« je povedala Debeljakova.

Začasni zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov naj bi se po njenih napovedih iz središča Medvod preselil na Jeprco v prvi polovici prihodnjega leta, čeprav za zdaj še nimajo gradbenega dovoljenja. »Poskrbeli bomo, da se to zgodi čim prej, saj se zavedamo, da deponija ne sodi v središče mesta,« je dodala direktorica občinske uprave.

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so nam pojasnili, da je treba skladno z uredbo o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki na območju vsake občine z več kot 3000 prebivalci urediti najmanj en zbirni center, opremljen za ločeno zbiranje odpadkov. Na vprašanje, kakšne so sankcije, če občina ne zagotovi zbirnega centra, so na ministrstvu odvrnili, da odredba nima kazenskih določb.