"Prepričan sem, da bodo žuželke del prehrane prihodnosti," je povedal 31-letni podjetnik Cedric Auriol. Ta že od leta 2011 goji murne in mokarje izključno za človeško prehrano. Doslej jih je prodajal le prek spleta, kupci pa so predvsem oboževalci žuželk in pogumnejši jedci.

Med njegovimi specialitetami so med drugim čokoladne bonboniere z murni in piškoti s prahom iz mokarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Auriol trdi, da je prvi rejec žuželk za prehrano v Evropi, poudarja pa, da je reja okolju prijazna in da imajo žuželke veliko vrednost. Idejo je dobil prek Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), ko mu je v roke padla njihova raziskava o problemih zaradi globalnega naraščanja prebivalstva. Kot eno od rešitev je raziskava izpostavila prehranjevanje z žuželkami.

Zanimanje se je hitro prelevilo v projekt. Danes v njegovi proizvodni hali skače in se plazi okrog dve toni žuželk.

Čeprav prehranjevanje z žuželkami Evropejcem ni v navadi, pa že sedaj najbolj raznovrstna skupina živali po svetu prispeva k prehrani okrog dveh milijard ljudi, ocenjuje FAO. "So zelo hranilne in vsebujejo veliko koristnih proteinov, beljakovin in mineralov," razlagajo pri FAO.

Po svetu so med žuželkami za prehrano najbolj priljubljeni različni hrošči in njihove ličinke. Na drugem mestu po priljubljenosti so metulji, sledijo jim čebele, ose in mravlje ter nato še kobilice, murni in termiti. Visoko mesto pa zasedajo tudi muhe, ocenjuje FAO.

Organizacija prav tako izpostavlja druge prednosti reje žuželk, kot so manjši izpusti toplogrednih plinov in hitra rast žuželk.