Uvodna preizkušnja 62. novoletne turneje v smučarskih skokih v Oberstdorfu je bila ob polnih tribunah navijačev, ki so poskrbeli za nogometno vzdušje, tekma živcev, v kateri je zaradi spreminjanja moči vetra vodstvo tekmovanja vseskozi menjalo zaletišče. 21-letni Peter Prevc je na skakalnici pod Senčno goro potrdil sloves enega najbolj hladnokrvnih in flegmatičnih tekmovalcev, ki zna konkurenci nagnati strah v kosti, ko začuti priložnost in ujame pravo formo. »Forma se dviga. Bil je že skrajni čas,« je razplet kvalifikacij, v katerih je dosegel peti izid in napovedal kandidaturo za najboljšo deseterico, komentiral Peter Prevc, ki je prišel na Bavarsko z novim kompletom dresov v paleti različnih barv. Začel je v rdečem, nadaljeval v večbarvni kombinaciji z zeleno in modro, na včerajšnji tekmi pa je zaradi bele barve kombinezona spominjal na belega orla, ki je razširil krila in neustrašno jadral v dno skakalnice.

Že po prvi seriji je z izjemnim skokom 139,5 metra in s tretjim mestom postavil temelje za skok na zmagovalni oder in v finalu potrdil, da je pri 21 letih šampion iz pravega testa. Njegov nastop je bil v slogu s svetovnega prvenstva februarja v dolini Fiemme, kjer je osvojil dve kolajni. Ni ga zmedlo, da so pred njegovim skokom spremenili višino zaletnega mesta in ga zaradi premočnega vetra v hrbet umaknili z startne klopi. Ohranil je popolno zbranost, da je s še enim brezhibno izvedenim skokom obdržal položaj na tretji stopnički zmagovalnega odra, s čimer je razveselil tudi veliko slovenskih navijačev pod skakalnico. S tem je postavil nov mejnik, saj so to šele druge stopničke slovenskega skakalca na prvi tekmi turneje v Oberstdorfu, kjer je bil Božo Jemc drugi pred 52 leti. Slovenska reprezentanca je kar deset let čakala na stopničke na novoletni turneji, ko je Peter Žonta zmagal v Innsbrucku in bil drugi v Bischofshofnu.

»Lepšega začetka si nisem mogel niti predstavljati. Presenetil sem samega sebe. Poseben občutek je, ko dosežeš dober rezultat na tako pomembni tekmi. Takoj, ko sem pristal, nisem vedel, ali bo skok dovolj za prevzem vodstva. Glede na lasersko črto sem vedel, da sem pristal zelo blizu, potem sem bil še nekaj časa na trnih. Ko sem bil drugi, sem se veselil četrtega mesta, a ko končaš skupaj na tretjem, je tudi to poseben občutek,« je dejal Prevc, ki je krivuljo obrnil navzgor z osmim mestom v Engelbergu. Izmed slovenskih skakalcev je bil zadovoljen še Jurij Tepeš na 19. mestu, preostalih pet je ostalo brez finala.

Ammann in Bardal napadla iz zasede

Medtem ko so bile vse oči uprte v glavna favorita, Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja (9. mesto) in Poljaka Kamila Stocha (13. mesto), za katera pa je bilo breme pričakovanj očitno preveliko, so iz zasede napadli tihi favoriti. Na čelu je bil štirikratni olimpijski prvak, Švicar Simon Ammann, ki je v slogu izkušenih mojstrov ugnal konkurenco. Zmago, na katero je čakal od Lahtija marca 2011, je doživel zelo čustveno. Obenem je s tem napovedal tudi pohod na edino lovoriko, ki mu še manjka v njegovi bogati zbirki: prestižna zmaga v skupnem seštevku štirih skakalnic. »Dolgo časa sem čakal na novo zmago, zato sem zelo čustven in ganjen. Nisem pričakoval, da bi lahko zmagal, a očitno sem imel svoj dan. Skoka sta bila odlična. Temelji so postavljeni, težko pa rečem, a se bom vmešal v boj za skupno zmago na turneji. Še nikoli nisem prišel na turnejo tako sproščen. Spadam med tekmovalce, ki potrebujejo nekaj več časa za regeneracijo. Tukaj si tekme sledijo v divjem ritmu,« je povedal Simon Ammann, ki je na dobri poti, da uresniči svoje sanje. Norvežan Anders Bardal je z drugim mestom potrdil sloves tekmovalca za velike tekme, medtem ko sta Avstrijec Diethart in Slovenec Prevc poskrbela za presenečenje in konkurenci nakazala, da mora nanju resno računati, pa tudi na Avstrijca Thomasa Morgensterna in Japonca Noriakija Kasaija. Med prvimi šestimi tekmovalci je le 7,2 točke razlike. Schlierenzauer zaostaja že 20 točk, Stoch pa 30. Danes je na turneji prost dan, jutri pa v Garmisch-Partenkirchnu kvalifikacije za tekmo, ki bo v sredo, 1. januarja.