Po francoskem Marseillu in slovaških Košicah bosta naziv evropske prestolnice kulture, ki ga podeljuje evropska komisija in ga je v letu 2012 nosil tudi Maribor, v prihajajočem letu nosili glavno mesto Latvije Riga in dvanajsto največje švedsko mesto Umea.

Riga ima kot največje mesto v Baltiški regiji vsekakor marsikaj pokazati, ko je govor o kulturni dediščini in kulturnem dogajanju. Pripravljajo program iz 200 dogodkov, ki vključuje praktično vse oblike umetnosti – opere, razstave, festivale. Posebno pozornost bodo namenili knjigi, v znamenju katere bo med 17. in 19. januarjem potekalo tudi odprtje kulturne prestolnice. Sestavili bodo namreč človeško verigo in knjige iz rok v roke prenesli od stare nacionalne knjižnice do novozgrajene knjižnične stavbe, ki stoji na drugem bregu reke Daugava. Otvoritvene slovesnosti bodo ponudile še enega od vrhuncev programa, multimedijsko predstavitev opere Rienzi Richarda Wagnerja, ki je dve leti svojega življenja preživel kot vodja opere v Rigi. Sicer pa bo največji tamkajšnji dogodek, povezan s knjigo, razstava z naslovom Knjiga 1514–2014. Prihodnje leto bo namreč minilo 500 let od izuma tiska in prve tiskane knjige, oboje je seveda zasluga Johannesa Gutenberga. Vpogled v 500-letno zgodovino bo od julija mogoč v že omenjeni novi zgradbi nacionalne knjižnice.

Pogled v kulturno preteklost

Rojeni v Rigi bo serija celoletnih solo koncertov svetovno znanih latvijskih glasbenikov, ki jih tej deželi vsekakor ne manjka. Kot odmev na ta dogodek bo v juliju potekalo tekmovanje pevskih zborov z vsega sveta, ki bo na ulice in trge privabilo 20.000 pevcev iz skoraj 90 držav. Kot enega osrednjih dogodkov v Rigi promovirajo festival sodobnih umetnosti Survival Kit, ki bo ponudil delavnice in pogovorne dogodke. Sicer pa raznolik program napovedujejo tudi kreativne četrti Rige.

Tu je še programski sklop Jantarna cesta, ki se imenuje po zgodovinski jantarni cesti, ki je potekala skozi Latvijo, in bo skozi različne razstave in dogodke v muzejih in galerijah predstavil zgodovinski pomen baltskega jantarja za kulturo in gospodarstvo tega dela Evrope. Latvijci, skupaj z Litovci in Estonci znani po bučnem praznovanju poletnega sončevega obrata, so v program umestili tudi ta dogodek. Večje množice obiskovalcev bo v novembru najbrž privabil tudi Staro Riga, vsakoletni največji festival svetlobe v severni Evropi, ko bodo mesto v luči odeli svetlobni umetniki.

Osem programskih sklopov v poklon staroselcem

»Soustvarjanje« je geslo druge evropske prestolnice kulture leta 2014, švedskega mesta Umea, ki leži na obali severne pokrajine Norrland in kjer živi približno 80.000 prebivalcev. Gre za eno manjših mest, ki so bila doslej izbrana za ta naziv. Na Švedskem velja Umea za pomembno univerzitetno in turistično središče, ki slovi po neokrnjeni naravi v okolici. Kot zanimivost, njegov najbolj znani nekdanji prebivalec je pisatelj Stieg Larsson, ki je nekoč dejal, da je svojo junakinjo Lisbeth Salander upodobil kot tipično dekle iz Umee, sicer pa je znano še kot najbolj severno evropsko mesto z operno hišo. Ta bo v letu 2014 na odprtem odru predstavila Elektro Richarda Straussa.

Kulturni program prestolnice je razdeljen na osem letnih časov, ki temeljijo na koledarskem letu Laponcev, tamkajšnjih staroselcev in avtohtone švedske manjšine. Vsak prehod v novo sezono bo zaznamoval večji kulturni dogodek, določeni dogodki pa bodo ponovljeni osemkrat v letu, denimo sezonski koncerti in redekoracija osrednjega mestnega trga. Pripravili bodo široko programsko zasnovan Festival 2014, ki bo potekal vse leto, osrednje prizorišče v centru Umee pa bo odprl najrazličnejšim izvajalcem, ki bodo imeli do njega bolj ali manj prost dostop. Na sporedu bo tudi vsakoletni Teden Laponcev, ki se bo izjemoma posvetil tudi drugim manjšinam po svetu: predavali bodo laponski intelektualci z najrazličnejših področij, od znanosti do umetnosti.

Kultura sega tudi v šport

Kot vsako leto bo v Umei jeseni potekal festival jazza, ki na Švedskem velja za najstarejšega. Festival MADE bo ponudil platformo za inovativne umetnosti in povezovanje različnih disciplin: glasbe, plesa, vizualnih umetnosti in tako dalje. Potekal bo v maju. Dva meseca prej pa se bodo združili trije večji festivali pop in rock glasbe. Ker kulturo v Umei razumejo v najširšem smislu, bo program marsikaj ponudil tudi športnim navdušencem. Zimo in zimske športe bo program počastil z januarskim državnim prvenstvom v smučanju, julija pa bo kot vsako leto potekalo srečanje mladih nogometašev, ki bo tokrat gostilo tudi udeležence iz drugih držav.

V prid obisku Umee v času prestolnice kulture govori dejstvo, da je mogoče v njeni neposredni okolici oditi na številne izlete. Zgodi se, da pot s sanmi, ki jih vlečejo psi, prekrižajo orjaški los, bober, ob obalah pa – tjulenj. pim