Poleg Prevca, ki je v medsebojnem dvoboju premagal Roka Justina, se je v finale uvrstil le še Jurij Tepeš (tudi njemu je to uspelo po slovenskem dvoboju z Jako Hvalo), ki je osvojil 19. mesto.

Hvala je finale zgrešil za las, saj je bil šesti najboljši poraženec dvobojev, čeprav je imel skupno 24. dosežek. Robert Kranjec je izgubil proti Fincu Janneju Ahonenu, Jernej Damjan proti Nemcu Andreasu Wellingerju, Tomaž Naglič pa proti Avstrijcu Andreasu Koflerju.

Prevc Sloveniji priboril prve stopničke na turneji po 10 letih

Slovenski smučarski skakalci so skoraj deset let čakali na nove stopničke na tekmi novoletne turneje. Leta 2004 je v Innsbrucku zmagal Peter Žonta, skoraj deset let pozneje pa se je na zmagovalni oder zavihtel Peter Prevc, ki je na uvodni tekmi 62. turneje v Oberstdorfu moral priznati premoč le dvema zvezdnikoma tega športa, s tem pa dokazal, da ta skakalnica za Slovence vendarle ni zakleta. Ta je doslej izmed vseh, na katerih poteka turneja, slovenskim skakalcem prinesla najmanj uspeha, na stopničke so čakali vse od leta 1961, ko je bil Božo Jemc drugi.

"Ta skakalnica mi bo odslej veliko pomenila. Užitek je bilo skakati pred takim številom gledalcev, dodatni zagon pa so mi dajali slovenski navijači. Občutki so bili in so še posebni," je za Radio Slovenije dejal skakalec iz Sevške doline, ki je poskrbel za druge slovenske posamične stopničke v novi sezoni, pred njim jih je osvojil tudi Tepeš. "Po Engelbergu sem dojel, kaj delam narobe. Napake sem poskušal odpraviti, upam, da sem jih. Motivacije pa mi ni nikoli manjkalo in tako bo tudi naprej."

Prevc, slovenski športnik leta 2013, je skozi sezono napredoval iz tekme v tekmo. V Engelbergu je že kazal na to, da bi lahko prišel med najboljše, do zdaj najpomembnejša tekma sezone pa ga je tja tudi izstrelila. In to v izredno zahtevnih razmerah. Veter je namreč ves čas menjal smer, zato je žirija menjala zaletišča, a Gorenjca to ni zmedlo. V prvi seriji je dosegel drugo najdaljšo daljavo, vendar je zaradi dejstva, da je skočil z višjega zaletišča zaostal za Ammannom in presenetljivo dobrim mladim Avstrijcem Diethartom.

V drugo je moral zaradi močnega vetra na vrhu zaletišča čakati na skok, tudi to pa ni bilo usodno. Skok sicer ni bil tako dober kot prvi, toda bil je dovolj dober, da se je obdržal med najboljšimi in se šele prvič v posamični tekmi svetovnega pokala na manjših napravah zavihtel na zmagovalni oder, to mu je doslej uspelo le na velikankah in pa na ekipnih tekmah.

Amman v olimpijski sezoni znova odličen

Za Norvežanom Bardalom, je zaostal 0,6 točke, Ammannu pa se ni resneje približal, specialist za olimpijske igre je bil tokrat nepremagljiv. "Tri leta sem čakal na novo zmago v svetovnem pokalu. Moram reči, da danes nisem pričakoval, da bi lahko zmagal, a očitno sem imel svoj dan. Skoka sta bila odlična, težko pa rečem, a se bom vmešal v boj za skupno zmago na turneji, ki mi doslej še manjka. Za kakšne napovedi bomo zato morali še malo počakati," je bil zadovoljen Ammann, štirikratni olimpijski prvak, za katerega je bila to po letu 2008 druga zmaga na tej skakalnici in prva v svetovnem pokalu po Lahtiju leta 2011, skupno pa 21.

Druga tekma turneje bo na novoletni dan v Garmisch-Partenkirchnu.