Komaj so skakalci odprli božična darila, že so začeli pakirati kovčke za pot na turnejo štirih skakalnic. Po tekmah v Engelbergu jih je večina dan ali dva brez stresa preživela v družinskem krogu, kjer so uživali, počivali in se sprostili. Moči so obnovili s kondicijskim treningom, formo skušali dvigniti s treningom ali dvema na skakalnici, Poljakom je slabo vreme preprečilo izvedbo državnega prvenstva v Wisli.

Slovenci so pred včerajšnjih odhodom na Bavarsko en dan skakali na srednji skakalnici v Planici, dva dni pa vadili v telovadnici. Cilj slovenske reprezentance je v skupnem seštevku ena uvrstitev do desetega in ena do petnajstega mesta. »Vsi pričakujejo prva mesta, vendar na njih ni prostora za vse. Moramo biti potrpežljivi. Novoletna turneja bo napeta in izenačena. Sistem na izpadanje bo vse skupaj še popestril,« pravi selektor slovenske reprezentance Goran Janus, ki bo v današnje kvalifikacije poslal sedem skakalcev: Kranjca, Prevca, Hvalo, Tepeša, Justina, Nagliča in Damjana.

Robert Kranjec je s 13. mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala najboljši Slovenec. A 32-letni Kranjčan se izogiba vloge kapetana. »Ne počutim se kot kapetan. Današnja mladina je drugačna kot takrat, ko smo mi prihajali v reprezentanco. Skoki so individualen šport, zato me vloga kapetana ne gane, jaz peljem svojo zgodbo,« je odločen Robert Kranjec, ki pravi, da bo cilje za novoletno turnejo zadržal zase.

Peter Prevc je bil lani z osmim mestom v skupnem seštevku najboljši Slovenec. Na zadnji tekmi pred novoletno turnejo se je v Engelbergu v letošnji sezoni prvič uvrstil med najboljšo deseterico, kar mu je dalo krila. »Všeč mi je ritem novoletne turneje s hitro menjavo skakalnic in sistem dvobojev. Pomembne so že kvalifikacije, saj si v njih z dobrim skokom lahko narediš lažjo pot do točk tako, da dobiš manj kakovostnega tekmeca v dvoboju,« je napovedal 21-letni Peter Prevc. O tem, zakaj je letos tako velika izenačenost tekmovalcev, ima skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini svojo teorijo: »Pripravljenost tekmecev ni boljša kot v minulih sezonah, ampak je izenačenost posledica razvoja športa. Ni veliko novih imen, le izkušeni mački so napredovali, zato se je konkurenca zgostila. Kdor je uspešen na novoletni turneji, je običajno do konca sezone v ospredju. Če ti na prelomu leta ne gre po načrtih, je povod za paniko.«

Tudi Jaka Hvala prihaja na start novoletne turneje z najboljšim dosežkom (12. mesto) dosedanjega dela sezone: »Vsaka tekma je zame zgodba zase. Na novoletni turneji je le več gledalcev in boljša organizacija. Morda pritisk čutijo favoriti za zmago. Lani sem šel hitro navzgor in navzdol. Letos grem počasi navzgor, zato upam, da bom na vrhu tudi ostal.«

Papirnata favorita za prestižno zmago sta Poljak Kamil Stoch, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, in njegov prvi zasledovalec, Avstrijec Gregor Schlierenzauer, kralj zadnjih dveh turnej. Triindvajsetletni Tirolec bo na prelomu leta naskakoval zgodovinski trojček. Doslej je hat-trick treh zaporednih zmag v seštevku štirih skakalnic uspel le legendarnemu Norvežanu Bjornu Wirkoli med letoma 1967 in 1969. »Želje so eno, realnost pa druga. Bomo videli, kaj se bo izcimilo. En dan so skoki zapleteni, že naslednji dan pa povsem enostavni. Manjka mi konstantnosti. Za nameček sem med prazniki prebolel lažjo gripo,« pravi Gregor Schlierenzauer. »Imam izkušnje, kako se obnašati v vlogi favorita. Sem dobro pripravljen in na pravi poti. Šel bom od tekme do tekme. Najbolj pomembno je, da ostanem miren in uživam v vsakem skoku. Nisem močan le jaz, ampak vseh šest skakalcev poljske reprezentance,« je diplomatski Poljak Kamil Stoch.

Če sta Stoch in Schlierenzauer glavna favorita, bodo iz zasede napadali Norvežan Anders Bardal, Nemca Severin Freund in Andreas Wellinger, Japonec Taku Takeuči, Švicar Simon Ammann. »To ne bo dvoboj Avstrije in Nemčije. Skoki so veliko več, tekmovalci Poljske, Norveške, Japonske in Švice imajo enake možnosti, da se borijo za skupno zmago,« pravi selektor Nemčije, Avstrijec Werner Schuster.