Evropska komisija ponuja priložnost za pripravništva, in sicer bodo prijave zbirali med 6. januarjem in 3. februarjem. Pripravništvo poteka pet mesecev in je plačano. Vsi, ki imajo diplomo iz prava in znajo dobro francosko, se lahko prijavijo tudi za prakso na Evropskem sodišču v Luksemburgu, kjer bo na voljo omejeno število plačanih pripravniških mest. Pripravništvo se bo začelo 1. oktobra prihodnje leto in bo trajalo do konca februarja leta 2015. Prijave zbirajo do 30. aprila.

Kogar zanima pripravništvo pri Svetu Evrope, je zaključil prvo bolonjsko stopnjo in zna zelo dobro angleško ali francosko, se lahko do 24. januarja prijavi na pripravništvo, ki bo potekalo od 10. marca do 31. julija 2014. Kdor je zaključil vsaj prvi letnik podiplomskega (MA) študija in bi rad odšel na prakso v Švico, lahko poskusi na sekretariatu Svetovne trgovinske organizacije, ki ponuja plačana pripravništva v Ženevi. Delo traja 24 tednov. Vsi, ki jih bolj zanima okoljska politika EU in nemški politični sistem ter hkrati znajo zelo dobro nemško, se lahko prijavijo na plačano prakso v bruseljski ekipi svetovalne hiše Hanover Communication. Pričetek prakse bo januarja ali februarja 2014, prijave so odprte le še do 31. decembra.

Mladi, ki že imajo izkušnje s prakso v Bruslju, in jih zanima energetska politika, se lahko prijavijo na prakso v Evropskem združenju za promocijo kogeneracije COGEN. Štirimesečna praksa se bo pričela 3. februarja, rok za prijavo pa je 16. januar.

Priložnosti tudi za družboslovce

Sekretariat mednarodne organizacije za preprečevanje korupcije Transparency International prav tako išče motiviranega kandidata za opravljanje šestmesečne prakse v njihovi enoti Conventions Unit. Prijavijo se lahko diplomanti prava, politologije, ekonomije in sorodnih ved. Praksa, ki se bo pričela čim prej, poteka v Berlinu, delovni jezik pa je angleščina. Izbrani kandidat bo prejel 450 evrov mesečnega nadomestila, prijave so odprte do 6. januarja.

Diplomanti novinarstva, komunikologije, marketinga in podobnih področij, ki znajo zelo dobro angleško ter želijo oditi na prakso v Nemčijo, imajo priložnost za to v sekretariatu Evropske mreže lokalnih skupnosti za trajnost (ICLEI) v Freiburgu. Praksa se bo pričela 10. februarja in bo trajala pol leta, izbrani kandidat pa bo prejemal 860 evrov mesečnega nadomestila, hkrati bo upravičen tudi do treh tednov dopusta. Rok za prijavo je 7. januar.

Vsi, ki jih zanima avtomobilska industrija, predvsem transport in logistika, znajo dobro angleško in imajo diplomo s področja logistike, ekonomije prava ali komunikologije, se lahko prijavijo na prakso v združenju Association of European Vehicle Logistics. Plačana praksa v bruseljski ekipi bo trajala šest ali 12 mesecev, rok za prijavo pa je 16. januar.

Koordinacijska enota programa ESPON razpisuje dve pripravniški mesti za študente geografije, prostorskega načrtovanja, menedžmenta, ekonomije ipd. Plačana praksa v Luksemburgu se bo pričela marca oziroma aprila in bo trajala pet mesecev. Poteka v Luksemburgu (pet mesecev) in je plačana. Rok za prijavo je 26. januar.

Izmenjave, štipendije in izobraževalni dogodki

Mladi, ki bi radi preživeli štiri mesece na Danskem in ob tem spoznali 60 mladih iz vse Evrope, se lahko prijavijo v Højskolen Østersøen, kjer delujejo po konceptu »Folk Highschool«. Mladi na ta način dobijo ogromno možnosti, da odkrijejo in razvijejo svoje atribute in talente. V času bivanja na Danskem bodo namreč udeleženci pridobili znanja s področja mladih in demokracije, kulture, tujih jezikov itd. Cena programa je 500 evrov in vključuje nastanitev, hrano, izobraževanje in enotedenski obisk Bruslja.

Študenti strojništva, elektrotehnike in sorodnih ved, ki so vpisani v najmanj tretji letnik in jih zanimajo napredne tehnologije, ki jih uporabljajo v japonskih podjetjih, se lahko potegujejo za štipendijo v okviru programa Vulcanus. Tako bodo dobili priložnost septembra prihodnje leto za 11 mesecev oditi na Japonsko, kjer se bodo udeležili seminarja o Japonski, štirimesečnega tečaja japonskega jezika ter opravljali prakso v japonskem podjetju. Štipendija krije potne stroške ter življenjske stroške na Japonskem. Rok za prijavo je 20. januar.

Vsi, ki jih zanima študij v tujini, si zdaj lahko priložnosti ogledajo tudi na spletni strani www.studijvtujini.com, ki sta jo naredila nekdanja študentka ljubljanske ekonomske fakultete, ki sta tudi oba študirala v tujini. Svojim kolegom tako dajeta številne koristne informacije, praktične nasvete in spodbude za študij v tujini.