V nadaljevanju nekaj novic iz sveta zadnjih nekaj dni. Zaradi omejenega prostora navajamo samo tri.

Prva novica: na neki osnovni šoli v Coloradu Springsu je šestletni učenec prvega razreda Hunter Yelton – kot poroča CNN – med poukom poljubil roko deklici, ki sedi poleg njega.

Druga novica: poročnica Barbara Balanzoni, zdravnica iz italijanskega vojaškega kontingenta v Natovi bazi na Kosovu – piše Guardian – je rešila bolno mačko.

Tretja novica: v najnovejšem projektu družbe Walt Disney Pictures, animiranem filmu Frozen, ki je nastal po pravljici Snežna kraljica Hansa Christiana Andersena, imajo ženski liki – piše Daily Mail – velike oči.

Kaj so tu novice, se sprašujete z zadnjimi ostanki zdravega razuma. Odgovor vas bo presenetil.

Ker je sošolki iz razreda poljubil roko, so šestletnega dečka Hunterja Yeltona iz Colorado Springsa vrgli iz šole in ga obtožili »spolnega nadlegovanja«!

Deklica, ki jo je poljubil, se resda ni upirala, saj sta bila s Hunterjem »fant in punca«, toda Robin Gooldy, šolski inšpektor okrožja Cañon, meni, da Hunterjevo vedenje ustreza kriterijem, s katerimi je šola opredelila »spolno nadlegovanje«, kar vključuje »neželene dotike«. »Zdi se nam zelo pomembno, da takšno vedenje preprečimo, kajti tu ne gre samo za učenca, ki ga kaznujemo, ampak tudi za učenko, ki se ji je proti njeni volji približal,« je dejal Gooldy. »Misliti moramo na oba.«

Ja, prav ste prebrali: šestletni deček, ki je poljubil roko deklici, je obtožen spolnega nadlegovanja in izključen iz šole!

Mali Hunter pa jo je še dobro odnesel. Ker je med službovanjem na Kosovu rešila življenje umirajoči breji mački, italijanski poročnici Barbari Balanzoni grozi najmanj – leto dni zapora!

Z oskrbo potepuške mačke je po obtožnici italijanskega vojaškega tožilstva zavestno kršila določilo o »prepovedi stikov z divjimi živalmi«. Takšne prepovedi vojska ni sprejela brez razloga: med operacijo je bolna mačka poročnico opraskala po roki, s čimer je, trdi tožilstvo, prišlo do realne nevarnosti okužbe in resnega ogrožanja varnosti vojakov v bazi, načeta pa je bila tudi bojna pripravljenost Natove misije na Kosovu. Sojenje poročnici Balanzonijevi se začne februarja, še prej pa bo moral italijanski obrambni minister na zaslišanje pred parlamentom.

Da, prav ste prebrali: italijanski obrambni minister bo odgovarjal v parlamentu, poročnica Balanzonijeva pa na vojaškem sodišču, ker jo je opraskala mačka!

Poročnica Balanzonijeva pa jo je še dobro odnesla: ogrozila je samo zdravje Natovega kontingenta na Kosovu. Družba Walt Disney Pictures je ogrozila psihofizično zdravje kar cele polovice človeštva – ženske polovice namreč.

Sociolog Philip N. Cohen z Univerze Maryland se je v svojem delu o obravnavi ženskosti v Disneyjevih risankah naslonil na like iz animiranega filma Frozen in po podrobni anatomski analizi ugotovil, da imajo ženski liki v tej risanki neproporcionalno velike oči in majhne dlani, toliko bolj neproporcionalno, kolikor bolj je ženski lik v ospredju ljubezenske zgodbe. Medtem ko je razmerje med moškim in ženskim zapestjem v naravi 1,15:1, ima v animiranem filmu Frozen glavni moški lik Hans natanko trikrat večje zapestje od glavnega ženskega lika, princese Anne. Pri kateri so celo oči večje od zapestja!

Pretirano neproporcionalnost likov iz risank, opozarja dr. Cohen v svojem delu, lahko sicer pripišemo »umetniški svobodi«, toda očitno gre za trend, ki deklicam pošilja napačno sporočilo o zaželenih telesnih proporcih, ki bi jih v resničnem življenju lahko dosegle samo s kombinacijo hudih hormonskih motenj in psihofizičnih bolezni.

Da, prav ste prebrali: profesor z ugledne ameriške univerze je povsem resno analiziral risane filme produkcijske hiše in opazil, da imajo Disneyjevi liki iz risank nerealne telesne proporce!

Morda je čas, da se za trenutek ustavimo, da ustavimo to ponorelo vrtečo se kroglo in si ogledamo svet, v katerem živimo. Strašni novi svet, v katerem dečki poljubljajo deklice, vojaški zdravniki rešujejo bolne mačke, liki v risankah pa imajo velike oči.

Vem, niste bili pozorni, ampak hudič je ta risani film. Otroci gledajo risanke o ljubkih živalcah, princih in princesah in se navzamejo ne samo neželenih telesnih proporcev, ampak tudi neželenih vzorcev obnašanja. In potem dečki spolno nadlegujejo deklice in jih poljubljajo na njihove 15 odstotkov manjše dlani, one pa že naslednji dan nepremišljeno pomagajo bolnim živalim in tako ogrožajo varnost svoje domovine, Nata in celega vrlega novega sveta.

Bratje Cigani, če jih smem tako imenovati, poznajo o tem svetu eno tako lepo pesem: »kmalu bo konec sveta, naj propade, ni ga škoda«.