HZS bo v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) dan slovenskega hokeja pripravila 3. februarja v dvorani Tivoli. Na sporedu bosta dve ekshibicijski tekmi, med igralci z največ naslovi državnih prvakov v samostojni Sloveniji (po podatkih HZS jih imata po 11 Ivo Jan in Robert Ciglenečki) in najučinkovitejšimi slovenskimi igralci lige INL v sezoni 2013/14, ter revialni dvoboj aktualne reprezentance s tisto iz Sarajeva 1984.

Ne le večer slovenskega hokeja, temveč večer slovenskega olimpizma

Pri HZS so združili odhod reprezentance v Soči in predstavitev za navijače. Ker bodo uradno predstavitev olimpijske reprezentance pod okriljem OKS 22. januarja hokejisti izpustili, saj bodo imeli klubske obveznosti vse do 2. februarja, bodo lahko slovenski ljubitelji športa svoje junake na delu (čeprav ne v povsem resni tekmi) videli 3. februarja. Ta dan bo za rise precej naporen, saj bodo prevzeli tudi vso olimpijsko opremo, že naslednji dan zgodaj zjutraj pa odpotovali na prizorišče iger. V Tivoliju se bodo po zagotovilih zveze zbrali vsi, ki jih bo za igre poklical selektor Matjaž Kopitar, razen prvega zvezdnika slovenske zasedbe Anžeta Kopitarja - ta se bo iz lige NHL napotil neposredno v Soči nekaj dni zatem.

"To bo edina priložnost, da se slovenska reprezentanca dan pred odhodom v Soči predstavi navijačem. Dobili smo se tudi z OKS in se odločili, da zadevo še nekoliko razširimo. OKS je dogradil idejo, da povabimo tudi olimpijce, ki bodo 3. februarja še v Sloveniji. Povabili pa bomo tudi olimpijce, ki so nastopili na preteklih olimpijskih igrah. Tako to ne bo večer slovenskega hokeja, temveč večer slovenskega olimpizma," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik zveze Matjaž Rakovec.

Hokejistom dodatna finančna injekcija

Na konferenci je bil kot predstavnik OKS Tone Jagodic, ki je pohvalil zamisel hokejskih kolegov, dodal, da želijo iz dogodka narediti čim bolj olimpijsko stvar in nazadnje namignil, da bodo hokejisti dobili tudi dodatno finančno injekcijo. "Upam, da bomo še letos lahko zagotovili del sredstev, ne le hokejski reprezentanci, temveč tudi drugim slovenskim olimpijcem. Potrudili se bomo, a ni odvisno samo od nas," je o tem dejal Jagodic, o številkah pa je bil, tako kot Rakovec o finančnih pričakovanjih, skrivnosten. Skrivnosten pa je bil prvi mož hokejske zveze tudi ob še enem pomembnem vprašanju, seznamu ekipe za Soči, ki naj bi ga razkrili v dneh po novem letu. "Bolj ali manj tisti, ki spremljajo hokej, vedo, kdo bo nastopal, nekaj malega neznank je še odprtih, seznam pa pričakujem v prvem tednu januarja. Selektor zdaj prihaja domov, tako da se bosta uskladila z Nikom Zupančičem, potem pa bomo seznam objavili," je dejal Rakovec.

Dogodek bo tudi dobrodelen

Dogajanje na dnevu slovenskega hokeja 3. februarja bo imelo tudi dobrodelno noto. Na tekmi bodo slovenski reprezentanti zaigrali v replikah dresov za olimpijske igre, ki jih bodo nato podpisane lahko v dobrodelne namene kupili navijači; replike tedanjih dresov pa bodo nosili tudi reprezentanti iz leta 1984. Kot je pojasnil generalni sekretar HZS Dejan Kontrec, so imeli nekaj težav pri prepričevanju takratne generacije (predvsem zaradi zdravstvenih razlogov, najbolj so na udaru vratarji), a naj bi vendarle zbrali čim bolj popolno zasedbo, na čelu s takratnim kapetanom jugoslovanske ekipe Mustafo Bešičem.

"Prevzeli bodo olimpijsko kolekcijo, predstavili bomo nove drese. To bo tudi za njih slovesna tekma, saj se bodo pomerili z reprezentanco iz leta 1984, ki je nastopila na OI v Sarajevu. Sodelovali bodo tudi igralci z največ osvojenimi naslovi državnega prvaka, hkrati pa najučinkovitejši igralci v ligi INL. Mislim, da bo to za hokej velik dogodek. Veseli me tudi, da bodo prisotni tudi preostali olimpijci," pa je o dogodku dejal Kontrec.

Cene vstopnic še neznane

Povsem izdelanega načrta za dan hokeja sicer še nimajo, o načinu prodajo vstopnic in cenah se bodo dogovarjali v naslednjih dneh, predstavili pa so že zamisel, da bi glavno revialno tekmo večera med obema reprezentancama (skrajšana bo na 2x15 minut) kar v živo komentirala Tomaž Lajevec, nekdanji hokejski komentator, ter Andrej Stare, ki bo v tej vlogi v Sočiju. Navijačem nameravajo ponuditi tudi možnost druženja z igralci, zbiranje podpisov, prodajo spominkov, dresov in še kaj.