Televizije so po eksploziji, ki jo je bilo mogoče slišati po vsem mestu, prikazovale posnetke gostega črnega dima, ki se je dvigal nad območjem v središču mesta. Na posnetkih je videti več požarov na prizadetem območju in reševalna vozila. Po navedbah reševalnih služb je bilo ranjenih več kot 70 ljudi. Močno poškodovanih naj bi bilo deset okoliških stavb.

Avtomobil bomba je eksplodiral pred Haririjevo hišo, v kateri naj bi se na pogovorih sestali politiki, ki si prizadevajo za strmoglavljenje sirskega režima. Tarča je bil avtomobilski konvoj, v katerem je bil tudi Šatah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šatah je služil kot svetovalec nekdanjemu premieru Fuadu Siniori ter njegovemu nasledniku Haririju, ki je sunit. Oče slednjega je bil leta 2005 ubit v eksploziji bombe.

Zaostrene sektaške napetosti

Hariri je v odzivu za napad okrivil "tiste, ki se skrivajo pred mednarodnim pravosodjem in ki so razširili regionalni požar v Libanon", s čimer je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ciljal na šiitsko gibanje Hezbolah.

Sirski konflikt je namreč zaostril sektaške napetosti v Libanonu. Hezbolah je v Sirijo poslal svoje pripadnike, ki se bojujejo na strani sirskega režima, koalicija okrog Haririja pa nasprotuje režimu v Damasku in podpira upornike.

V zadnjih mesecih je Bejrut pretreslo več napadov, vključno s samomorilskim bombnim napadom novembra, katerega tarča je bilo iransko veleposlaništvo. Poleti je bil tarča napadov sedež Hezbolaha na jugu prestolnice.