O sezoni govori spoštljivo. Še v primerjavi z uspehi Tine Maze, če omenimo kraljico slovenskega športa v letu 2013, se ji ni treba počutiti manjvredno. Ne nazadnje je bila tudi ob razglasitvi najboljših v letu njena namestnica. »Opazil me je širši krog ljudi iz kolesarskih in športnih vrst. Mislim, da sem priložnost dobro izkoristila. Zavedam se, da pri javnem nastopanju še nimam znanj in spretnosti, kot jih imajo osebnosti, kot je Petra Majdič, niti daru, kot ga ima denimo Matej Mohorič. Ne morem nastopati tako spontano. Sem se pa tudi za ta primer pripravila, da mi je bilo lažje. Tudi taki dnevi, čeprav so le en dan v letu, so nekaj posebnega na športni poti. So mi v čast in ponos,« je Tanja Žakelj razmišljala o dnevu razglasitve, kjer je ob odsotnosti Tine Maze in vseh najboljših treh športnikov v protokolarnem delu predstavljala cvet slovenskega športa.

A ta slovesni dan se vse bolj odmika. Že misli na leto 2014, a besede »ponoviti« ne omenja. Tudi zato, ker je zmagala na treh od osmih najpomembnejših dirk sezone (dve pokalni in na evropskem prvenstvu), na preostalih pa ni bila nikoli slabša kot šesta. Skoraj neponovljivo. V svetovnem pokalu je kot lastnica velike kristalne lovorike dosegla kar 72 odstotkov od maksimalnega števila točk. Tudi zaradi tega se proti Tini Maze in njeni beri (69 odstotkov in 2414 točk) ne čuti manjvredno.

Da je Tanja Žakelj še vzhajajoča zvezda, se je potrdilo tudi pri izboru najboljše gorske kolesarke obiskovalcev spletne strani cyclingnews, ko je bila (le) sedma. Je pa Ledinka vse bolj zaželena znotraj srenje. Tanja Žakelj je priznala, da je imela ponudbe za prestop tudi od najuglednejše ameriške ekipe Luna, za katero vozijo Catharine Pendrel, Georgia Gould in Katerina Nash. Menedžer je iskal predvsem nadomestno tekmovalko za Čehinjo Katerino Nash, ki naj bi tekmovala predvsem v ZDA. »Nisem se odzvala vabilu. Morala bi bivati ali veliko potovati v ZDA, to pa meni ne ugaja preveč,« navrže razlog, a glavni je drugje. V Uniorjevi ekipi ima vrhunsko podporo. »Nimam preveč rada, če sem za vse prepuščena sama sebi. Poleg tega pa smo v tej sezoni že dokazali, da imam vse možnosti, da dosegam uspehe. Fantje s Tinetom Mahkovcem imajo željo in dobro delajo, sama pa jim v najboljši meri to poskušam vračati z uspehi. Imamo priložnost, da postanemo zelo močna mednarodna ekipa. Zdaj se v javnosti še ne čuti povsem, kaj nam skupaj uspeva, saj gre ta podatek, da sem članica slovenske ekipe, kar nekako mimo. A bo očitno treba narediti še več in trudili se bomo za to, da ne bodo v Sloveniji šli vsi hladni mimo tega dejstva,« zatrdi.

Tako tudi pri pripravah na sezono 2014 ne bo velikih sprememb. »Pripravljenih imamo cel kup zamisli za izboljšanje. V načinu treninga pa bistvenih novosti ne bo. S trenerjem Samom Rautarjem ostajava pri modelu, ki dobro deluje. Dobila sem merilec moči, ki bo zelo dobrodošel za sestavo vadbenega programa in analizo opravljenega treninga,« navrže. Še lani niti en proizvajalec tega produkta ni videl sponzorskega smisla. Še največ sprememb je v koledarju tekmovanj svetovnega pokala, saj je začetek zgodnejši, že aprila, začenja pa se v Južni Afriki in Avstraliji. »To mi ni najbolj všeč. Lani je bilo lažje, saj smo začeli v Evropi. A tolažim se s tem, da bodo imeli tudi drugi zaradi tega več težav. In predvsem zaradi sposobnosti Tineta Mahkovca ni skrbi. No, bo pa svetovni pokal v pravem pomenu svetovni.«