O pripravah na novo sezono.

So se začele pred skoraj mesecem dni, zdaj pa že treniram povsem s polno obremenitvijo. Ta mesec je mesec trpljenja, kar pa je osnova za uspešno sezono. Upam, da bo naslednja boljša od letošnje.

O tem, kaj ga žene naprej v mesecu trpljenja.

Naprej te žene želja po napredku, saj veš, da so dobre priprave nujno potrebne. Več kot zdaj trpiš, lažje ti je med sezono, saj je tvoje telo bolje pripravljeno, zato lahko na več tekmah zmagaš. Je naporno, vendar vem, zakaj to počnem. Trdo delo je sestavni del uspeha. Zdaj treniram v Abu Dhabiju, kjer so dobri pogoji, toplo vreme, ni motečih dejavnikov, zato razmišljam zgolj o tenisu.

O tem, kaj je treba najbolj izboljšati.

Hočem izboljšati pripravo celotnega telesa ter tudi določene tehnične stvari. V vsaki sezoni smo nekaj spreminjali, a nikoli se nismo osredotočili na eno stvar. Mogoče tudi zato ni bilo tistega napredka, ki smo si ga želeli. Tokrat bomo trenirali malce drugače. Drastičnih sprememb ne bo, ampak predvsem se hočem počutiti bolj sigurnega, ko napadem. Že od vedno je bil načrt, da bi bila moja igra bolj napadalna in agresivna, ampak nikoli se temu nismo povsem posvetili. Vedno so bile zraven še druge stvari, ki smo jih delali, zato se moja agresivna igra ni prenesla tudi na tekme.

O načrtu igranja na prvih turnirjih.

Letos bom začel drugače kot v preteklih letih, saj tokrat na nobenem turnirju ne bom v glavnem žrebu in bom moral igrati kvalifikacije. Glede na to, da bom večji del priprav opravil v Dubaju, bom prvi turnir igral v Dohi. Zagotovo bom nastopil še v Sydneyju in nato tudi v Melbournu.

O sestavi spremljevalne ekipe.

Glavni trener ostaja isti, to je Blaž Trupej, enako tudi kondicijski trener Klemen Jakše.

O spremenjeni prehrani.

Korenito smo spremenili prehrano in s tem povezan življenjski slog. Odločitvi so botrovali posebni testi, ki so razkrili, katere snovi škodujejo mojemu organizmu. Na žalost se je pojavilo kar precej stvari, ki sem jih iz prehrane izključil. Včasih sem si denimo privoščil velike krožnike testenin, a se je izkazalo, da je to za moj organizem najslabše. Že približno štirinajst dni ne jem mesa, mlečnih izdelkov in hrane z glutenom. Tu odpade precej jedi, sploh tistih, ki jih imam najraje. Je zahtevno. Razlika je velika, se pa okus počasi spreminja, telo pa privaja.

O igranju za reprezentanco.

Pri meni je situacija zelo jasna – želim si igrati za reprezentanco. Vedno se bom odzval povabilu, pa četudi bo zato trpela moja uvrstitev na lestvici ATP. Dejstvo je, da je v času Davisovega pokala veliko turnirjev, ki so slabše obiskani in je zato večja možnost, da osvojiš več točk za lestvico. Toda če pogledamo z druge strani, gre za tri tedne v letu, zato ne verjamem, da lahko ti trije tedni bistveno spremenijo položaj v enem letu. Razlog, da gre nekdo raje na turnir kot v reprezentanco zaradi boljše uvrstitve na lestvici, se mi zdi smešen.

O favoritu na dvoboju s Portugalsko v Davisovem pokalu.

Na papirju je Portugalska še vedno favorit. Imajo Joaa Souso, ki je med najboljšimi 50 na svetu, drugi Gastao Elias pa je okoli 170. mesta. Če pri nas Grega Žemlja ne bo zdrav in Aljaž Bedene ne bo igral, ostaneva midva z Blažem Rolo, ki pa sva oba slabša od neposrednih tekmecev. Kljub temu smo imeli ugoden žreb, saj vemo, da bi lahko dobili Hrvaško. Ugodnega tekmeca pa imamo tudi v drugem krogu, ko z Izraelom ponovno igramo doma, noben od Izraelcev pa ne igra dobro na pesku.