Gorenjska turistična središča so te dni zelena, ne bela. Če odštejemo meglo, bodo v prihodnjih dneh bolj pogoste dežne kaplje kot snežinke. Turistični delavci že več let ugotavljajo, da je precejšen del obiska odvisen od spletnih preverjanj vremena, ki za naslednje dni napovedujejo kislo in večinoma deževno vreme. Nekaj upanja za bele praznike jim je ostalo še za silvestrovo. Tudi zato, ker je letos prireditev več kot kadar koli.

Optimistični le na Voglu

Na Krvavcu nam niso mogli postreči s primerjavo obiska v lanskem decembru in letošnjem, v torek pa je delovalo vsega osem naprav. Če novega snega ne bo, bo smučarska ponudba za enega vrhuncev zimske sezone okrnjena. Zato pa na najvišje ležečem smučišču stroji čakajo v pripravljenosti: po vremenski napovedi se Voglu obeta več kot pol metra novega snega, kar bi rešilo marsikatero novoletno zagato. Sobe pri 1200 zasebnikih so trenutno skoraj prazne, a že po tradiciji Bohinj postane priljubljen za novo leto. »Naredili smo ogromne premike, za 32 evrov se lahko vsakdo pripelje iz Ljubljane z vlakom, se pelje na Vogel, smuča in dobi še en obrok,« trdi Klemen Langus iz Turizma Bohinj.

Vsekakor pa lahko nadaljevanje »jesenske zime« odvrne od gorenjskih turističnih središč predvsem tiste, ki niso rezervirali svojih počitnic vnaprej. To je storila večja skupina avstralskih in malteških gostov, ki so »zimska okrepitev« sezone na Bledu: »Če bo na Voglu smučanje ugodno, bo to koristilo vsem. Res pa je, da smo na Bledu znova odprli vsaj manjše smučišče Straža v kraju samem, a dež lahko nagaja smučarjem. Bled je skoraj vedno poln za novo leto in tako bo verjetno tudi letos. Vsekakor pa bo nekaj odstotkov obiska odnesla mila zima, če snega ne bo niti prihodnji teden,« je prepričana Eva Štravs Podlogar iz Turizma Bled. Kratka anketa po hotelih je dala skoraj enak odziv. Tisti, ki se odločajo za krajše počitnice, bodo svoj obisk prilagodili vremenu. Božični čas bo na Gorenjskem sicer že po tradiciji slabši del teh počitnic, vsi pa upajo na hrvaške in srbske goste še januarja.

Ozirajo se v nebo

»Nam se odjuga še ne pozna, hoteli so zasedeni 70-odstotno, za silvestrovo pa skoraj povsem polni. Jasno pa je, da bo sneg krojil obisk v začetku januarja,« je dodal Tomaž Repinc, direktor HIT Alpinea v Kranjski Gori. Mirjam Žerjav, ki vodi LTO Kranjska Gora, je opozorila, da kompaktni sneg še ni popustil v tej premili zimi, zato ponujajo še vedno za 15 odstotkov cenejše smučanje. Naravni sneg je že pobralo, skoraj povsod se torej ozirajo po spletnih in drugih vremenskih napovedih in – v nebo.

Zimska oaza je v teh dneh Pokljuka, kjer imajo novo brunarico Jelko z izboljšano ponudbo, odlično je zaseden hotel Center (32 sob) na Rudnem polju pri tekaško-biatlonskem središču: »Polno smo zasedeni tudi čez novo leto, imamo pa štiri kilometre urejenih prog, snega je še okoli 20 centimetrov. Razen v soboto, ko so tu tekmovanja, so proge na voljo,« je povedala Romana Meglič iz hotela Center. Pokljuka ponuja tudi nekaj vlečnic (Šport hotel, Viševnik, pri Jelki), ki obratujejo ob koncu tedna. Zdaj tudi na tej snežni planoti čakajo nov sneg – kot domala vsi turistični delavci in obiskovalci (še ne) zimske Gorenjske.