Skupina britanskih zdravnikov, ki so doslej že več let, vedno v predbožičnem času, z resnimi in odmevnimi raziskavami dokazovali, da zdravje svetovljanov ogrožajo slaba letina oljne repice, seks nad 110. letom starosti, večkratna uporaba čajnih vrečk in vožnja s kolesom vzvratno, daljša od 63 kilometrov, je prišla do novih ugotovitev, objavljene pa so v British Medical Journal. Zemljanom toplo priporočajo, da resno vzamejo tudi letošnjo raziskavo, po kateri je decembrski smeh sila nevarno početje, saj lahko povzroči zelo hude, trajne in celo smrtno nevarne poškodbe. Glede na to, da je tudi ta raziskava deloma financirana z denarjem davkoplačevalcev, bi bilo sploh sila neodgovorno zatisniti si oči pred najnovejšim zdravniškim svarilom: smeh je resda pol zdravja, toda do druge polovice zdravja, sploh decembra, ko se največ smejemo, ne pridemo z dodatnim smehom. V resnici je preveč smeha smrtno nevarno. Glede na to, zakaj vse se valjamo po tleh od smeha, naj vas opozorim, čemu vse ste, znanstveno dokazano, izpostavljeni, če se boste decembra režali kot pečeni mački, čeprav je ostati resen skorajda misija nemogoče.

Poskušajte se ne režati kot nori, ko vam vlada zagotavlja, da bo slej ko prej pripeljala nazaj denar, ki so ga tajkuni spravili na hladno na toplih otokih. V nasprotnem vam grozi, tako pravi raziskava, ena izmed 120 znanih bolezni. Napad astme, denimo, če boste imeli srečo. Lahko vas popade neustavljiv smeh, ko vam naši politiki smrtno resno drug za drugim razlagajo, da nimajo pojma, kdo vse je odobril tajkunske kredite, ampak v tistem trenutku lahko pride do izpaha čeljusti, kar je ne le boleče, ampak celo zgolj operativno rešljivo. Histeričen smeh, ki vas popade, ko vam Obama razlaga, da so prisluškovali vašemu telefonu zgolj zato, da bi ugotovili, ali nemara vaša žena ni povezana z islamskimi skrajneži, lahko povzroči, tako pravijo zdravniki, pokanje trebušne prepone, skratka kilo, ki se je ne boste znebili brez mojstrske poteze s skalpelom.

Vem, težko je brzdati divji smeh, ko ruski predsednik Putin pravi, da je izpustil politične zapornike, ker mu nežna slovanska duša ne dovoli, da jih ne bi bilo med gledalci na zimski olimpijadi v Sočiju, toda ne pozabite, da s tem tvegate povečanje pljučnega mehurčka ali emfizem, kar je lahko smrtno nevarno. Smeh ob izjavi komisarja Barrosa, da bo drugo leto v EU vse šlo samo navzgor, ali Zorana Jankovića, da je v njegovih poslih vse čisto »kao suza«, lahko povzroči hernijo na hrbtenici, srčno aritmijo, glavkom ali težak glavobol. Razposajen smeh, ko preberete, da Iranci ne mislijo narediti jedrske bombe, ali pa ko vam razlagajo, da je slaba banka najboljše, kar se vam lahko zgodi v življenju, lahko povzroči premik ledvičnega kamna in hude bolečine ali premik strdka v žilah, ki začne smrtonosno pot proti možganom. Zato ob vsem noro smešnem, kamor sodi tudi naš nepremičninski davek, upoštevajte medicinske raziskave in se smejte malo, kislo, samozatajeno, tiho, da se na silvestrovo ne bomo srečali na urgenci.