Podjetje Boxmark Leather iz Kidričevega je s transportnim in logističnim podjetjem Eurocity iz Šentjanža pri Dravogradu, katerega direktor je Dušan Zakeršnik, prokurist pa Janko Zakeršnik, bolj znan kot lastnik Preventa Globala, pred dnevi podpisal pogodbo za najem proizvodne hale v Otiškem Vrhu. V njej nameravajo, kot je za STA pojasnil direktor Boxmarka Marjan Trobiš, že v začetku januarja zaposliti okoli 150 šivilj, zatem pa bi jih morebiti delo lahko dobilo še okoli 50, skupaj torej 200. Okoli 100 nekdanjih Preventovih šivilj se sicer vse od marca, ko so zaradi nenadnega upada naročil opustili proizvodnjo v nekdanji hali Preventa Globala v Radljah ob Dravi, vsak dan vozi na delo v Kidričevo. A kot kaže, se vsem dosedanjim in še nekaj novim spet obeta delo bliže domu.

Sindikalisti družbi zaupajo

»Te novice sem zelo vesela. Sem ena tistih, ki sem kmalu po stečaju Preventa dobila delo za določen čas v nekdanji proizvodnji v Slovenj Gradcu. V Radljah nisem delala, zdaj, ko bodo spet tu, v bližini, pa upam, da se bo morda delo spet našlo tudi zame,« je optimistična ena od nekdanjih Preventovih šivilj iz okolice Dravograda. Nekateri na Koroškem so sicer kljub tej napovedi skeptični, saj naj bi Boxmark v preteklosti res veliko zaposloval, a tudi odpuščal. Povečini so namreč sklepali delovna razmerja za določen čas, ko je pogodba potekla, pa jih niso podaljševali, temveč so iskali nove delavke. A kot pravi Breda Črnčec, sekretarka v Območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov za Podravje in Koroško, je Boxmark podjetje, ki je vredno zaupanja. »Odnos vodstva do zaposlenih se je v zadnjem času v tem podjetju zelo spremenil. Tisto, kar rečejo, tudi izpolnijo, in lahko rečem, da je novica, da pričakujejo v prihodnjem letu več naročil, s tem pa naj bi odpirali tudi nova delovna mesta, zares pozitivna in verjamem vanjo,« je dejala za Dnevnik. Po njenih besedah Boxmark trenutno zaposluje okoli 1700 ljudi.

V Radljah bi jih sprejeli z odprtimi rokami

Do marca letos je Boxmark Leather v Preventovi hali v Radljah ob Dravi, ki jo je imel v najemu, zaposloval okoli 360 šivilj, ko so naročila usahnila, so se odločili, da proizvodnjo ukinejo, nekaj šivilj pa so kljub vsemu obdržali in te so se na delo vozile v Kidričevo. Imeli so resen namen, da bi halo tudi odkupili, a se jim je cena do zdaj vedno zdela previsoka. Stečajni upravitelj Preventa Globala Boris Kastivnik je novo dražbo razpisal za 17. januar, izklicno ceno pa je s prvotnih 2,8 milijona evrov znižal že na 1,1 milijona evrov. Trenutno ima halo v najemu radeljska družba CNC P&K Pušnik, ki ima zanjo tudi predkupno pravico, ni pa znano, ali se namerava dražbe morda še udeležiti tudi Boxmark. Da bi se omenjeno podjetje vendarle še kdaj vrnilo v Radlje, si želi tudi župan Alan Bukovnik, ki si je veliko obetal tudi od programa spodbujanja konkurenčnosti, vrednega kar 66 milijonov evrov, ki ga je vlada sprejela oktobra. »Dobrodošel ni le Boxmark, temveč tudi drugi morebitni investitorji, saj imamo v Radljah na voljo 2,5 hektarja stavbnega zemljišča z že sprejetim prostorskim aktom in idejno zasnovo za 10.000 kvadratnih metrov velik objekt po ceni 11 evrov za kvadratni meter. Če k temu prištejemo še prvi ukrep sofinanciranja investicije, pa subvencionirane obrestne mere in ne nazadnje pomoč pri plačilu prispevkov za zaposlene, da o pridnih ljudeh ne govorimo, je to spodbudno. A se bojim, da iz tega na koncu spet ne bo nič,« pravi Bukovnik.