Zaskrbljeni nad počasnostjo stečajnega postopka

Peticijo bodo zdaj stečajnemu upravitelju in novogoriškemu okrožnemu sodišču poslali po pošti. Zaskrbljeni so nad počasnostjo postopka. Od stečaja je minilo leto in pol, stečajnemu upravitelju pa še vedno ni uspelo oddati v najem zdravih jeder Primorja, ki so ob stečaju še imela perspektivo, s podaljševanjem postopka pa je imajo vedno manj. Še vedno ni znan kupec deleža, ki ga je Primorje imelo v družbi CPG.

Nekdanji koordinator sindikatov v Primorju Damijan Volf vidi rešitev v hitrih spremembah insolvenčne zakonodaje. »Prva anomalija je, da vodilni kader, v veliki meri kriv za stečaje podjetij, kljub temu iz stečajne mase dobiva visoke terjatve. To se kaže tudi pri predvidenem januarskem poplačilu. Vodilni kadri, ki so si v Primorju tri mesece neuspešno prizadevali za rešitev družbe, bodo dobil 10, 15 ali celo 20 tisoč evrov, delavec, ki je na gradbišču puščal 16 ur na dan, pa kvečjemu 1500 evrov,« pojasnjuje Volf. Drug problem je, da se lahko stečajni postopek vleče v nedogled. V Primorju se je denimo zgodilo, da je bil prvi preizkus terjatev nared šele dobro leto po začetku stečaja, saj sta si tako sodišče kot stečajni upravitelj za pregled terjatev po mnenju nekdanjih zaposlenih vzela preveč časa, zato tudi prva poplačila tako zamujajo. Rešitev za to je na dlani, meni Volf: delavci bi morali biti tako kot stečajni upravitelj in njegova ekipa poplačani kot del stečajnega postopka. Prepričan je, da to ne bi smelo predstavljati večjih težav niti v tako obsežnem stečaju, kot se je zgodil v Primorju, saj terjatve delavcev med vsemi prijavljenimi predstavljajo le pet odstotkov vseh terjatev.

Delo dobila le peščica gradbincev

Izplačila bi bila za nekdanjih približno 600 delavcev Primorja, ki jim slednje dolguje skupno 18 milijonov evrov, rešilna bilka. »Le nekaj čez 60 jih je po stečaju Primorja delo dobilo v hčerinski družbi Cestno podjetje Nova Gorica, peščica pri zasebnikih, vsi drugi pa še vedno na zavodu čakajo novo priložnost,« pojasnjuje nekdanji gradbinec Ilija Vukoje. Pravico do nadomestila imajo le še starejši od 55 let.