»Glede na to, da krvavo potrebujemo denar, nam je pomembneje, da ga dobimo v enem letu, pa čeprav se odrečemo približno 25.000 evrov, kolikor se je nabralo obresti. Če ne bo upošteval dogovora, potem se bodo na podlagi izvršilnega sklepa sodišča sprožile hipoteke, ki so na njegovih nepremičninah, in v tem primeru bomo dobili tudi obresti,« je pojasnil zdajšnji direktor ZD Vrhnika Tomaž Glažar in dodal, da so se s takšno rešitvijo strinjali tudi svet javnega zavoda in njegove občine ustanoviteljice.

Poleg odškodninskega zahtevka se Židan sooča tudi z ovadbami po uradni dolžnosti. Avgusta je tožilstvo na podlagi kriminalistične preiskave in kazenske ovadbe policije vložilo obtožbo zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja. Pred tem je komisija za preprečevanje korupcije že ugotovila, da je nekdanji direktor vrhniškega zdravstvenega doma s kreditiranjem podjetja Eurogradnje svojo funkcijo v javnem sektorju podredil zasebnemu interesu in si s tem pridobil veliko premoženjsko korist.

Židan je namreč z javnimi sredstvi zdravstvenega doma razpolagal po domače, s tem ko posojila ni zavaroval, pa tudi ni posloval kot dober gospodar. Od »posla« sta imela korist podjetje Eurogradnje – tako ugodnega kredita ne bi odobrila nobena banka – in on sam, saj je že čez pet dni isto podjetje na njegov račun nakazalo enak znesek, kot ga je sam podjetju posodil, torej 160.000 evrov. Po razkritju nečednih poslov so Židana pred dvema letoma odstavili z mesta direktorja ZD Vrhnika.