Hannah Wilson, ljubiteljica živali, kot pisateljica zgodbic za otroke ustvarja že več kot deset let. V tem času se je podpisala pod številne poučne priročnike, v katerih je najmlajšim radovednežem predstavila skrivnosten svet živali, od plazilcev do ljubkih puhastih hišnih ljubljenčkov, hkrati pa je tudi avtorica otroških pravljic. Ena izmed njih je tudi zgodbica o tigrčku, ki zvečer noče in noče zatisniti očesa. Knjiga z naslovom Tigrček, čas je, da gremo spat je v slovenščini izšla pred tremi leti pri Državni založbi Slovenije, prevod zanjo pa je prispevala Marija Javoršek. Na dvajsetih straneh lahko otroci spremljajo nagajivega tigrčka, ki nikakor noče zaspati. Čeprav ga mama vabi v toplo zavetje postelje, mali nespečnež išče vse mogoče izgovore, da lahko ostane pokonci. Šele ko v svojih posteljicah spijo vse njegove igrače, se pod odejo odpravi tudi sam. »Slikanico odlikujejo prisrčne ilustracije, oblikovana pa je tako, da lahko otrok ob branju 'prestavlja' kartonaste figurice – medvedka, račko, pingvina, zebro, krokodila in kita – v posebne žepke in tako sodeluje pri lovu na izgubljene igrače pred spanjem,« najmlajše k pravljici vabijo založniki.

Knjige in dobra dela za otroke

Knjiga je prvič izšla v angleškem jeziku pod okriljem ene izmed vodilnih britanskih založb na področju knjig za otroke, Templar Publishing. Založba je bila ustanovljena leta 1978, pred petimi leti pa je bila nagrajena z nazivom najboljše britanske založbe za otroške knjige v letu 2008. »Knjige naših avtorjev so v tem času prestopile britanske meje, saj jih prodajamo v več kot petdesetih državah po svetu, prevedene pa so bile v vsaj 25 jezikov,« so na svoji spletni strani zapisali v Templar Publishing, kjer radi poudarijo, da so znani predvsem po »kreativnosti tako na področju prodaje lastnih izdelkov kot po kreativnosti pisanja knjig za druga podjetja«.

Ob knjigah pa v podjetju niso pozabili niti na dobrodelnost. Podpirajo namreč dve dobrodelni organizaciji za otroke: Patchwork Kids in Global Handprints. »Številni zaposleni pri založbi prispevajo sredstva za šolanje otrok v Pachmarhi, majhnem indijskem mestecu, tako da plačajo letno šolnino za posameznega šolarja. Prispevajo približno šestdeset funtov, kar zajema dva para šolske uniforme, čevlje, učbenike in dodaten tečaj angleškega jezika,« so o dobrodelnem sodelovanju z organizacijo Patchwork Kids zapisali na spletni strani založbe, o sodelovanju z organizacijo Global Handprints pa dodali: »Organizacija pošilja v Ugando prostovoljce, ki pomagajo v lokalnih šolah, zdravstvenih domovih, pripravljajo pa tudi programe za tiste otroke, ki si šolanja ne morejo privoščiti. Templar podpira vsakoletni dobrodelni ples, ki ga organizira Global Handprints, sredstva pa so bila med drugim porabljena za opremo v eni izmed ugandskih knjižnic za otroke.«

Tigrček, kot ga je videla Paula Bowles

Ilustracije za knjigo Tigrček, čas je, da gremo spat so delo britanske ilustratorke Paule Bowels. Leta 2005 je priljubljena ilustratorka uspešno končala Falmauth College of Arts, od leta 2007 pa uspešno ustvarja v Bristolu. Ustvarja predvsem za otroške slikanice, njena dela pa so bila že objavljena pod okriljem številnih priznanih založb, kot je tudi Templar Publishing. Njeno prvo samostojno delo je sicer izšlo spomladi 2012, pod drugo pa se je podpisala marca letos.

»Risanje in slikanje sta mi že od nekdaj izjemno pri srcu. Rada se potopim v majhen domišljijski svet, ki ga ustvarjam na papirju, in knjižnim junakom nadenem podobo. Ob ustvarjanju pa mi veliko pomenijo tudi smeh, sanjarjenje in petje, vendar slednje le takrat, ko me nihče ne posluša. Ne maram pajkov in teme, o pajkih v temi pa sploh ne želim razmišljati,« je v predstavitvi na svoji spletni strani zapisala ilustratorka.