Obiskovalce bi zato najprej popeljal na enega izmed okoliških hribov, da bi se naužili lepih razgledov, in jih tam pogostil s kakšno domačo dobroto. Po obisku hribov pa bi jim s ponosom pokazal rudarsko dediščino, rudarsko kolonijo, muzej in urejeno rudarsko stanovanje iz 20. in 60. let prejšnjega stoletja. Popeljal bi jih tudi po etnološki ali industrijski poti ter po naravoslovni učni poti kumskega brezokca.

V zgodovini so Trbovlje zaznamovali številni industrijski obrati, rudnik in tudi termoelektrarna Trbovlje. To je pustilo pečat kraju in prebivalcem. Ljudje danes nove priložnosti iščejo v novih tehnologijah in znanjih. Obiskovalci si lahko danes ogledajo dediščino rudarstva in industrije, tako v okolju kot tudi pri ljudeh, si ogledajo rudarsko stanovanje in rudarske kolonije, se posladkajo s funštercem, začutijo mednarodni utrip v mladinskem centru, obiščejo številne kulturne ter športne prireditve in jo za konec mahnejo še na katerega izmed vrhov.

Rudarjenje in industrija sta svoj pečat pustila tudi v kulinariki. Po katerih dobrotah najbolj slovi vaša občina?

Jedi so preproste, narejene iz žit, stročnic in okopavin, a izredno okusne! Knapovsko sonce oziroma funšterc je najbolj prepoznavna zasavska jed. Gre za neke vrste debelejšo palačinko, ki se jo zlato zapeče. Funšterc mora biti rahel in srednje debel ter rumen kot sonce. Značilen je tudi grenadirmarš. Gre za praženo jed iz testenin, kuhanega krompirja, čebule, mesnega zašinka in začimb. Ta jed je bila najbolj pogosta med vojaki in kmeti med prvo svetovno vojno. Ko ste v Trbovljah, morate poskusiti tudi zasavsko jetrnico, ki je posebnost v slovenskem prostoru. Zasavska jetrnica je namreč polnjena z mešanico svinjskega mesa in jeter, slanine ter riža (ali kaše). Poskusite pa lahko seveda tudi še katero izmed drugih značilnih zasavskih jedi, kot so rudarska kisla juha, prečmuh ali fižol z jabolki, krumpantoč, pehtranova potica…

Po dobri jedi se seveda še kako prileže sprehod. Katera doživetja in oglede česa bi svetovali turistom, da se bodo domov vrnili z najboljšimi vtisi?

Menim, da bi morali pri nas ostati vsaj nekaj dni, da bi, kot sem že rekel, obiskali naše hribe, poskusili našo hrano in se udeležili katerega izmed dogodkov, saj se pri nas neprestano kaj dogaja. Imamo namreč zelo aktivne zavode, zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, Mladinski center Trbovlje, Knjižnico Toneta Seliškarja, Zasavski muzej, Zavod za šport…, pa tudi društva, na primer Turistično društvo Trbovlje. V okviru njihove dejavnosti se dogaja marsikaj. Predlagal bi jim tudi, naj se preizkusijo v kakšnem športu, na primer spustu z gorskim kolesom; na progi v bližini Doma pod Javorjem vsako leto poteka dirka Downhill Javor z mednarodno udeležbo. Trbovlje se ponašajo tudi s stadionom, prekritim z umetno travo, kjer trenirajo tudi nogometaši NK Rudar Trbovlje. Prav tako lahko nekaj prostega časa preživijo na teniških igriščih, spustu z raftom po Savi ali pa v zaselku Retje nad Trbovljami, kjer lahko uživajo na ranču v jahanju konj pri Konjeniškem društvu Trbovlje. Poleti lahko zaplavajo v olimpijskem bazenu, ki vsako leto gosti tradicionalno mednarodno tekmovanje Lučkin pokal. Marsikateri kolesar se zagrizeno spoprijema s strmino trboveljskih hribov. Kljub temu da so Trbovlje ozka dolina, se ponašajo z eno najboljših trim stez v naravi, ki meri 5000 kvadratnih metrov. Na označenih poteh so tudi pripomočki za razne športne aktivnosti.

Kateri so skriti aduti trboveljskega turizma v prihodnjih letih?

Mislim, da so Trbovlje skrit biser. Nekaj, kar je treba še odkriti. Kot vidite, lahko marsikaj ponudimo. Čar Trbovelj je prav v tem, da nimajo turistične tradicije, vendar so pristne zaradi svojih ljudi, dogodkov in znamenitosti. Ob bogati industrijski dediščini nas le streljaj od mesta čakajo ogromne zelene površine in verjamem, da bo vse to privabilo mnogo obiskovalcev. Poudarim naj tudi to, da imamo v sklopu projekta V 3 krasne, ki je potekal na zasavski razvojni agenciji, izdelano lično promocijsko gradivo, v sklopu projekta je zasavska turistična ponudba povezana, tako da za obiskovalce zagotovo lepo poskrbimo. Dobrodošli! th