»Nimam si kaj očitati. Storila sem vse, kar je bilo v mojih močeh. Pač v polfinalu nisem imela smuči, s katerimi bi bila konkurenčna. Pomembno je, da je forma dobra,« se je Katja Višnar s poudarjanjem svetle plati hitreje sprijaznila z razpletom sobotne sprinterske tekme svetovnega pokala v Asiagu. Blejka je dan začela z najboljšim časom kvalifikacij, po izločilnih tekih pa osvojila zgolj končno 11. mesto. Po zelo dobrem 13. času izhodišča se v zahtevnih snežnih razmerah ni izšlo niti Vesni Fabjan (28. mesto), za nameček pa se jima razplet ni izšel niti v nedeljskem sprintu štafet, kjer sta kot dvanajsti obstali v polfinalu.

Na visokogorski planoti nad Vicenzo je bil izkupiček znova manjši od potenciala, vse pa ima specifično ozadje. Blejka je drugič pritekla najboljši startni položaj (Ribinsk 2011), medtem ko je bila še desetkrat druga ali tretja. Drugouvrščeno Poljakinjo Justyno Kowalczyk, kasnejšo zmagovalko, je na 1,25 kilometra dolgi progi na obrobju kraja prehitela za več kot dve sekundi. Mimogrede, še bolj je konkurenci zapretil njen Ola Hattestad (7. mesto). Čas kvalifikacij v sprintu zelo dobro nakazuje sposobnosti posameznikov in je obet za končni dosežek, vendar za izločilne teke z izjemo teoretično lažjih nasprotnikov in izbire startnih smučin ne prinaša nobene prednosti.

Višnarjeva je na valoviti trasi v najboljši meri izkoristila izjemno moč rok. Tudi Fabjanova je bila na tak način zelo hitra. Soročnega odriva in smuči za drsalno tehniko so se zaradi odjuge in težavnih razmer za pripravo smuči za oprijem posluževali tudi vsi boljši tekači. Slednji vse do velikega finala, kjer je olimpijski in svetovni prvak Nikita Kriukov vpisal celo prvo zmago v svetovnem pokalu. Višnarjeva se je za moški pristop surove moči odločila le še v četrtfinalu. »Nisem bila več tako suverena, tudi tekmice so bile s klasičnimi smučmi konkurenčne, zato sem jih v polfinalu zamenjala. Žal pa smuči niso drsele in nisem imela nikakršne možnosti za napredovanje. Če bi vedela, bi vzela še enkrat drsalne smuči, a težko bi se prebila v veliki finale, saj v rokah nisem imela več toliko moči,« je Katja Višnar pojasnila ključni del Asiaga.

Ob tem je Vesna Fabjan že prej v svoji četrtfinalni skupini z nasvetom Višnarjeve, da soročno morda ni najboljša opcija, zamenjala smuči (in tehniko teka) in bila tudi gladko zadnja. Servisna ekipa z dvema Slovakoma, ki ji letos pomaga tudi Nejc Brodar, je gledala najboljši tekačici le nemočno zmajevati z glavama. »Takoj mi je bilo jasno, da imam prepočasne smuči. V teh kaotičnih razmerah se je znova pokazalo, da z malo spremljevalno ekipo ne moremo biti vedno konkurenčni velikim. Gre za splet številnih dejavnikov in ne pomaga, če serviserji delajo od pete ure zjutraj,« opiše Fabjanova.

Posledice sobotne tekme so se odražale tudi v nedeljo. Fabjanova je s prvo predajo polfinala pretekla »na roke«, vendar s tem potrošila toliko preveč moči, da je v naslednjih dveh predajah izgubljala stik in tudi odličen tek Katje Višnar ni pomagal do več kot petega mesta v skupini. Ker pa je imela prva polfinalna skupina hitrejšo smučino, sta izpadli zaradi slabšega časa. »Odločila sem se, da grem prvi krog s soročnim odrivom, a nisem profitirala. Še več; v naslednjih dveh predajah s klasiko sem toliko bolj trpela in ne bi zmogla iti niti pol odstotka hitreje,« je potožila Fabjanova in kot kapetanka pohvalila mlajšo kolegico, 18-letno Anamarijo Lampič (51. v soboto) za njen pogumen krstni nastop. V štafeti sta z obolelo Niko Razinger zasedli 20. mesto, enako kot tudi tekača Rok Tršan in Boštjan Klavžar.

Višnarjeva je vseeno žarela. Dosegla je najboljši čas med vsemi tekačicami polfinala. »Zelo dobro sem tekla in servis je odlično pripravil smuči. Potem ko je bila Vesna vse bolj težavah, mi je uspelo veliko nadoknaditi, vsega ne. In preveč vode je bilo v smučini, da bi bila naša skupina hitrejša od prejšnje. Imeli sva pač smolo s skupinama,« je potožila Višnarjeva. A ni bila slabe volje, ko smo govorili z njo. Z družino je bila že na poti na letališče in Norveško, zraven je bil Ola Hattestad, najhitrejši mož finala štafet, kjer se je z rojakom Eldarjem Roenningom po dolgem času zelo razveselil nove zmage. Za praznike bosta doma, na Tour de Ski pa odhajajo Vesna Fabjan, Nika Razinger, Alenka Čebašek in Barbara Jezeršek.