Rok, čestitke za nov mejnik v vaši karieri.

Končno. Nestrpnost v pričakovanju prvih točk v svetovnem pokalu je bila velika. Čutil sem priložnost, saj sem v primerjavi z začetkom sezone zelo napredoval. Odvalil se mi je velik kamen od srca. Prebil sem led, zdaj bo vse lažje. Ne morem opisati, kako veliko veselje me preveva. Glede na dva zelo dobra skoka sem povsem zasluženo prišel do točk.

V Neuestadtu ste finale zgrešili za tri desetinke, na drugi tekmi v Engelbergu za poldrugo točko.

Ni časa za sekiranje za zapravljeno priložnostjo, ker imaš hitro novo tekmo. V nedeljo sem skočil preveč na silo in bil takoj kaznovan.

V čem je bil premik, da ste skočili med dobitnike točk?

Pogovor s trenerjem Janusom je prinesel ideje, da sem na malenkostih napredoval v tehniki odskoka. Z njim je užitek delati, ker ne reagira panično. Najbolj me muči izjemna izenačenost. Vsi skačemo v isto luknjo, razlika v daljavah je le dva ali tri metre. V svetovnem pokalu ob že majhni napaki obtičiš v kvalifikacijah.

Ali vam je oče Toni, dolgoletni serviser v reprezentanci, že čestital?

Ko sem prišel v garderobo, me je na telefonu že pričakalo SMS-sporočilo, v katerem je zapisal: No, tako se dela. Bravo! Pomembno je, da me spodbuja. Ne utruja me z nasveti. Edino, kar mi svetuje, je, da naj bom miren.

Vsa družina Justin je povezana s smučarskimi skoki. Že vaš dedek je izdeloval smuči v Elanu, kjer je v službi tudi vaš oče Toni.

Povsem logično je, da sem nadaljeval družinsko tradicijo ukvarjanja s smučarskimi skoki.

Ali vas ni vleklo v noben drug šport?

Skakati sem začel pri štirih letih. Po nekaj letih sem se skokov naveličal, zato sem nekaj časa ob skokih treniral še hokej na Bledu. A dvojni program je bil zaradi velikega števila treningov preveč naporen in je zmanjkovalo časa za šolo, zato sem po pol leta hokejsko palico postavil v kot.

Po letnici rojstva 1993 ste vrstnik Jaka Hvale, s katerim sta bila že v mlajših kategorijah velika tekmeca.

Tako kot sva bila huda tekmeca, sva obenem tudi dobra prijatelja. Velikokrat je bil boljši od mene, a vsaj enkrat me je gledal v hrbet. Ni bil zavisten, ampak je bil tako kot vsi preostali reprezentanti vesel mojega novega mejnika. Ne nazadnje imam skupaj s Hvalo in Prišličem v Kranju najeto stanovanje, ker smo tako bliže skakalnici.