V zahtevnih vremenskih razmerah z vetrom v hrbet in nizkim zaletiščem se je na skakalnici z zastarelim profilom na čelo slovenske reprezentance v vlogo kapitana postavil 21-letni Peter Prevc. S 15. in osmim mestom je bil oba dneva prvi pilot slovenske zračne eskadrilje, ki še vedno ni ujela vrhunske forme. »Tukaj niti enega skoka nisem naredil brez napake. Počasi sem se že naveličal, da vedno naredim nekaj narobe. Počasi se vendarle sestavljam, saj končno vem, kaj počnem narobe. Treba bo še trenirati in iskati prave občutke. Skrajni čas je že, da se sestavim in se začnem redno uvrščati med najboljših deset,« je črto pod prvi del sezone potegnil Peter Prevc.

Nato smo mu navrgli, če ga uvrstimo med tihe favorite za novoletno turnejo, ki se bo začela v soboto v Oberstdorfu. »Lani je to res pomagalo pred svetovnim prvenstvom, da sem osvojil dve kolajni, letos pa bom moral najprej začeti skakati precej dlje, da se bom štel med favorite,« je odvrnil Prevc, ki ne bo imel veliko časa za počitek. Že danes ob 9. uri ga skupaj z reprezentančnimi soborci čaka kondicijski trening, nato pa v torek skoki v Kranju in v četrtek verjetno v Planici, prosti bodo le na božični dan. »Tudi na prosti dan ne pride v poštev, da bi se ulegel in dal noge v zrak, ker me nato boli hrbet. Na božični bom le brez vodenega treninga, odpravil pa se bom na tek ali treking, da se prediham,« je v zanj značilnem slogu klepet sklenil Prevc.

Jaka Hvala je z 20. in 12. mestom vendarle nakazal, da se vrača na položaje, na katerih je bil lani v prvem delu lanske sezone, ko je bil kljub mladosti vlečni konj slovenske vrste. »Nedeljska predstava je bila že približno podobna tistemu, kar je treba narediti za dolg skok. Vzpon forme me pomirja, tudi občutki so precej boljši. Če bom nadaljeval v takšnem ritmu, bo do konca zime še veliko razlogov za veselje. Počasi bom skušal znova splezati na vrh in tam tudi ostati,« je z nasmehom na obrazu razlagal Jaka Hvala. Od veselja je vriskal tudi Tomaž Naglič, ki je z dvema 26. mestoma znova osvojil točke svetovnega pokala po februarju 2011. Vsaj toliko kot točk se je razveselil tudi denarne nagrade 1000 švicarskih frankov bruto, da si bi med prazniki lahko kupil kakšen priboljšek ali darilo.

Vidno nezadovoljna sta bila Robert Kranjec (26. in 35. mesto) ter Jurij Tepeš (29. mesto in izpad v kvalifikacijah). »Ni razloga za paniko. Glede na to, kar se je dogajalo z menoj lani v tem času, je vse super. V soboto v težkih razmerah nisem mogel iztržiti več, v nedeljo sem bil kriv sam zaradi zamude odskoka na mizi. Kljub vsemu je tudi takšen spodrsljaj dobrodošel, ker vem, na kaj moram biti pozoren. Nujno potrebujem počitek in trening v miru, saj smo imeli pred tekmama v Engelbergu toliko obveznosti do SZS, da sem prišel v Švico bolj utrujen kot spočit,« je bil kljub spodrsljaju zgovoren Robert Kranjec, ki se očitno ne bo nikoli spoprijateljil s skakalnico v Engelbergu.

Ni se strinjal s tezo, da je Engelberg generalka za novoletno turnejo, ker je profil skakalnice zastarel in povsem drugačen, kot jih čaka na naslednjih štirih tekmah. Medtem ko je glavnina reprezentance sinoči domov odpotovala s kombijem, je bil Kranjec v avtomobilu skupaj s selektorjem Goranom Janusom in trenerjem Janijem Grilcem, kjer so med sedem uro dolgo vožnjo kovali načrt, kako se pripraviti za naslednje tekme. S tem so ponovili le lanski ritual, ko je bil Kranjec v hudi krizi, saj je izpadal že v kvalifikacijah, a se je z veliko količino skokov za trening krivuljo obrnil navzgor. »V vseh dneh tukaj nisem sestavil niti enega sposobnega skoka. Težava ni bila v vetru in nizkem zaletišču, ampak meni,« je bil jedrnat Jurij Tepeš.

Selektor Goran Janus je bil zadovoljen, da je imela Slovenija po dveh tekmah znova tekmovalca med deseterico in da so včeraj vsi trije finalisti v drugi seriji v zahtevnih razmerah izboljšali uvrstitve. »Končna ocena za Engelberg je pozitivna, čeprav so ga nekateri malo polomili. Z optimizmom lahko gledamo proti novoletni turneji, kjer bo cilj v skupnem seštevku en tekmovalec do desetega in eden do petnajstega mesta,« je povedal Goran Janus.