Tomaž Lah, direktor Nektar Nature, gazele osrednje Slovenije 2012, je prepričan, da problem za lažje delo podjetij, sploh hitro rastočih, ni zakonodaja, pač pa v neodgovornosti. »V Sloveniji je glavna težava, ker birokracija ni v službi podjetij in državljanov. Niti se ne zaveda, da so v času, ko se je za vsako podjetje, vsako delovno mesto in tudi za vsakega ustvarjalnega državljana treba potruditi, da ostane v Sloveniji ali da pride v Slovenijo. Problem ni v zakonodaji, temveč v nedojemanju odgovornosti. Podobno sedaj vidimo v bančnem sektorju, kjer je bil verjetno del slabih kreditov odobren zaradi nesposobnosti bančnikov, ne nujno zaradi korupcije. Posledice neodgovornosti in nesposobnosti so hujše od korupcije.«

Prisiljeni v čakanje

Gazela Nektar Natura se je leta 2009 preselila v Kamnik, ker je imela širitvene načrte, a se je izkazalo, da bo to mogoče šele z novim občinskim prostorskim načrtom. Vendar je odločanje o OPN sedaj prestavljeno za dve leti, kar za podjetje pomeni izgubljanje velikega potenciala, poudarja Lah, ki se je o tem pogovarjal tako z županom kot tudi z načelnikom upravne enote in pristojnimi na oddelku za okolje in prostor.

»Namesto da bi se občine, župani in uradniki borili za to, da se Slovenija razvija, živijo v prepričanju, da je njihovo delo dobro opravljeno, če storijo le toliko, da so 'pokriti' pred zakonodajo in da so prebivalci navidezno zadovoljni, ker občina nekako skrbi za njih.« Lah je prepričan, da bo nesposobnost javne uprave iskati konkretne in hitre rešitve slej ko prej prisilila slovenska podjetja v selitev v poslovno prijaznejša okolja.

Podjetja in znanje v tujino

»Pa vendarle ni težava samo v javni upravi. Dokler imajo najmočnejši glas politiki, ki zagotavljajo socialno pravičnost prek dviga davkov, sindikati in upokojenci, toliko časa bo ustvarjalni del naroda ujetnik. Že pri obdavčitvi plače, ki znaša na primer 2800 evrov neto, slovenska država vzame 1000 evrov več kot nemška! Zato postajamo država nizkih plač in nizko izobražene delovne sile. Mogoče je zato vedno več visoko izobraženih brezposelnih. Seveda se bo ustvarjalen mlad človek za 1000 evrov višji dohodek zaradi standarda raje preselil drugam, sploh če doma ne bo dela!«

O selitvi v Avstrijo vse bolj razmišlja murskosoboška gazela ROTO, ki že sedem let čaka na sprejetje novega OPN. »Za družbe skupine ROTO, ki so v Černelavcih pri Murski Soboti, predstavljajo zavlačevanja in birokratske ovire velik problem. Že sedem let čakamo na sprejetje novega OPN, ki bo v zazidalni načrt vključil tudi parcele ob lokaciji skupine ROTO, ki jih nujno potrebujemo za nadaljnji razvoj dejavnosti na sedežu matičnega podjetja,« je dejal Štefan Pavlinjek, direktor ROTO Pavlinjek.

V tem času so postavili tri nove proizvodne tovarne v Srbiji, na Hrvaškem in Makedoniji. Preselili so velik del proizvodnje, ki bi lahko bila v Sloveniji, s tem pa tudi več delovnih mest. »Če se v Černelavcih ne bomo mogli širiti, se bomo preselili v avstrijsko Radgono. Selitev seveda ni v našem interesu, nas pa v to silijo razmere,« je poudaril Pavlinjek.