»Verjamem, da bo zmagala zdrava pamet in da do tega ne bo prišlo,« komentira napoved o morebitni ustavitvi del Lidija Vardijan Žagar, direktorica Doma starejših občanov Kočevje. V tem tednu delavci v prizidku doma nameščajo toplotno izolacijo, stroški materiala in dela pa do zdaj znašajo že več kot 1,7 milijona evrov. Ministrstvo je do zdaj zagotovilo okoli 180.000 evrov, občina je založila okoli 194.000 evrov, preostali denar izvajalcem in podizvajalcem dolgujejo.

Okoli 3,5 milijona evrov vredna enota za stanovalce z demenco bi morala biti zgrajena do konca junija, oktobra pa naj bi vanjo preselili 42 stanovalcev doma. Po pogodbi naj bi denar zagotovili iz dveh virov: 2 milijona evrov iz programa Pokolpje, 1,5 milijona evrov pa s pristojnega ministrstva. Občina naj bi plačala le presežek – če bi bila investicija dražja od načrtovane vrednosti.

A so predstavniki ministrstva občini pet mesecev zatem, ko je ta s podjetjem CGP podpisala skoraj 2,8 milijona evrov vredno pogodbo, sporočili, da »ministrstvo nima zagotovljenih sredstev za gradnjo enote za stanovalce z demenco v želenem terminskem planu«. Razlog tiči v krčenju državnega proračuna, saj je moralo omenjeno ministrstvo zmanjšati investicijska sredstva. »Le tako smo lahko ohranili sredstva za transferje posameznikom in gospodinjstvom na enaki ravni kot do zdaj,« pojasnjujejo v službi za odnose z javnostmi.

Kočevski župan Vladimir Prebilič medtem poudarja, da bodo skušali stavbo končati v načrtovanem roku. Trenutno raziskujejo tri možnosti: notranje prerazporeditve na ministrstvu, prerazporeditev sredstev znotraj programa Pokolpje in zadolžitev občine. Na ministrstvu pa očitno vidijo le eno možnost: »Če bo občini uspelo zagotoviti sredstva iz naslova kredita in dogovora z izvajalcem, bodo dela lahko končana skladno s pogodbo.«

Enota za dementne (ta bi bila sicer prva lesena in energetsko varčna tovrstna enota v Sloveniji) bi bila velika pridobitev za kočevski dom starejših občanov, saj bi v domu lahko ukinili triposteljne sobe in dvignili kakovost bivanja. V kočevskem domu sicer v povprečju biva 160 starostnikov, od tega je okoli 53 odstotkov dementnih.

Spomnimo, da je občina Kočevje enoto za dementne začela graditi še zadnji trenutek, saj je zaradi zapletov z razpisi in pritožbami nanje ter zaradi spreminjanja odločitve glede tipa gradnje izgubila več kot leto in pol dragocenega časa.