Zgodovina pri Tini Maze ne pomeni skoraj ničesar. Največje uspehe je dosegla na krilih svoje trenutne pripravljenosti. Lahko je pripotovala na teren, na katerem je v preteklosti blestela, a se vračala na naslednja prizorišča s sklonjeno glavo. In obratno. Zato dejstvo, da bo danes in jutri tekmovala na terenu, na katerem je pred štirimi leti osvojila svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih (na veleslalomu je bila v Val d'Iseru svetovna podprvakinja), ne pomeni nič.

Pri uspehih in neuspehih Tine Maze smo bili v preteklosti navajeni menjavanj razpoloženja. Na takšen način funkcionira ves čas svoje samostojne poti, ki jo je z uspehi pripeljala do alpske smučarske nesmrtnosti. V tej sezoni pa se zdi, da je menjavanje razpoloženj še izrazitejše. Tina Maze hodi iz ene skrajnosti v drugo tako intenzivno, da se vsi sprašujemo, koliko časa bo še zdržala v takšnem tempu. Najprej krožijo informacije, da Andrea Massi razmišlja o tem, da bi tik pred olimpijskimi igrami zamenjal trenerja Walterja Ronconija, kar Tina Maze še isti dan odločno zanika. Potem Massi med ogledom proge ostane v hotelu. Vmes svetovna rekorderka v zbiru točk v eni sezoni naredi nekaj odličnih zavojev, ki ji dajo potrditev, da smuča hitro. Ko kaže, da se bo rezultatski trend obrnil navzgor, je spet povprečna. Nepredvidljivost je glavna karakteristika olimpijske sezone Tine Maze. »Tina je Tina. Umetnica,« nam je včeraj odgovoril Andrea Massi, ko smo ga vprašali, kakšno Tino naj v Savojskih Alpah pričakujemo danes in jutri.

Naš prvi stik s Tino Maze v Val d'Iseru je vse skupaj potrjeval. Že v četrtek se je odločila, da bo izpustila petkov trening smuka, zato je odpoved ni posebno prizadela. Na današnjo tekmo se bo lahko odpravila z lepimi občutki, saj je na drugem treningu dosegla tretji čas. Črnjanka je bila včeraj nekaj minut pred deveto zjutraj po eni od voženj v svojem kotu, v drugem Massi in serviser Andrea Vianello, spet na drugi strani tehnični sodelavec slovenske smučarske zveze Polde Flisar. Ozračje je bilo naelektreno, pogledi črnogledi, pozdravi s poročevalcem tričetrtinski. Tina Maze se je odločila, da se povzpne po sedežnici z drugim parom obutve, kar kaže na dejstvo, da sredi sezone išče pravo opremo. Takšnih dodatnih težav si ne želi nihče.

Pet ur in pol kasneje je bila slika Tine Maze povsem drugačna. Predstavila se je nasmejana, optimistična in polna energije. Organizatorji so za isto mizo posedli tri najbolj vroče smučarke v svetovnem pokalu – poleg Tine Maze še Nemko Mario Höfl Riesch in Švicarko Laro Gut. Največje mojstrice svojega poklica v tej sezoni, med katere sodita sicer še Anna Fenninger in Tina Weirather (novinarski kolega nam je pokazal sliko slednje, na kateri je videti, da ji greje srce nov življenjski partner), so odgovarjale na novinarska vprašanja, med katerimi je po številu izstopala Slovenka. Andrei Massiju nekatera vprašanja niso bila po godu, saj so bila med njimi tudi malce pikra, a se jih je Korošica mojstrsko rešila z diplomatskimi odgovori. Ni nam ostalo drugega, kot da tudi mi malce podražimo Laro Gut. Vprašali smo jo, kako lahko razmišlja o velikem kristalnem globusu, ko pa ne tekmuje v slalomu. A glej ga zlomka, tudi Lara Gut zna biti zelo diplomatska. »Čez tri leta boste presenečeni nad mojim slalomskim znanjem,« je odgovorila vodilna smučarka v svetovnem pokalu.

»V Val d'Iseru se počutim dobro. Ne zgolj zaradi lepih spominov. Optimizem mi zbujata dobra treninga smuka. Želim si, da bi na današnji tekmi naredila še korak naprej, da ne bi delala napak v zgornjem delu. Proga tu mi ustreza in iz dneva v dan si jo upam bolj napasti. Kar zadeva veleslalom, moram na tekmi narediti le to, kar sem že pokazala. Generalka iz St. Moritza je spodbudna. Poleg tega sem imela včeraj zelo dober trening. Vsaka vožnja je bila boljša, tako da sem res izkoristila dobre razmere,« je pripovedovala Tina Maze. Črnjanki je nasmeh na obraz prineslo vprašanje o prestižnem priznanju najboljše slovenske športnice, ki je spet v njenih rokah. »Priznanja so velika stvar. Biti najboljši med najboljšimi v Sloveniji je nekaj posebnega in to dejstvo mi pomeni veliko. Sem počaščena, po drugi strani pa sem si priznanje tudi zaslužila. Najbolj me veseli, da s svojim delom razveseljujem druge.«

»Na Val d'Isere me res vežejo lepi spomini. Včeraj smo trenirali na isti progi, ki je vedno zahtevna in na kateri je Tina osvojila svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih. Tista Tinina vožnja izpred dobrih štirih let je bila doslej njena najboljša v karieri. Navdušujoč je bil tedaj tudi Tinin pristop. Odtlej je šla njena kariera le še navzgor,« je bil do mondenega prizorišča tekem svetovnega pokala – v teh dneh poteka že 58. kriterij prvega snega – nostalgičen Massi. »Kar zadeva smuk, je Tina dobra. V četrtek sem ji na treningu ukazal, naj se ga loti tekmovalno, saj v petek ne bo nastopila. Tako je tudi storila, tako da sem bil s pristopom zelo zadovoljen. Pri veleslalomu pa mora Tina le verjeti vase.«