Kar dolgo sta se pogovarjala z Vianellom. Ste imeli kakšen poseben razlog?

Nisva se videla nekaj tednov, zato je bil pogovor nekoliko daljši. Posebnega? Niti ne. Vsak opravlja svoje delo in Vianello ga gotovo odlično.

Marca smo s finala svetovnega pokala v Lenzerheideju poročali, da je blagovna znamka Stöckli v eni sezoni izdelala 1700 parov smuči, od katerih jih je le za Tino Maze 220 parov, torej 13 odstotkov proizvodnje. Bodo številke v tej sezoni podobne?

To težko rečem sredi sezone. Verjetno bodo številke podobne. Največ parov smuči za Tino izdelamo spomladi in poleti, ko je čas za testiranje. Med sezono ga praktično ni, zato v tem času ne moremo storiti kaj posebnega, vrhunskega. Za zdaj smo za Tino izdelali okrog 100 parov smuči.

Se je podjetje Stöckli po sijajnih uspehih Tine Maze v pretekli sezoni kaj povečalo?

Ne. Še vedno je prvi mož Beni Stöckli, torej že tretji vodja iz družinskega drevesa. Skupaj nas v podjetju deluje 250 ljudi. Kar zadeva tekmovalni program, imamo zaposlenih deset ljudi, ki so ves čas na terenu. To so serviserji in testni smučarji za alpsko smučanje in smučarski kros. Pet ljudi imamo zaposlenih za razvoj smučarske opreme, 45 pa jih dela v produkciji.

Je proračun enak kot v minuli sezoni?

Nespremenjen.

Torej znaša tri milijone švicarskih frankov?

Drži.

In koliko...

Naj vas kar prekinem. O številkah ne bom govoril. Lahko vam povem, da ima Tina z nami pogodbo, ki jo izpolnjujemo stoodstotno. Tina nekaj pogodbenega denarja prejme kot fiksni znesek, ne glede na uspehe, drugi del pa si lahko pribori z rezultati. Tako kot vedno doslej bo tudi v tej sezoni dobila premije za vse uspehe tako na tekmah svetovnega pokala kot olimpijskih igrah v Sočiju.

Kako gledate na začetek sezone Tine Maze, ki je slabši od pričakovanj?

Nihče, ampak prav nihče med nami, ki dnevno delamo v smučariji, ni pričakoval, da bo Tina dosegala enake rezultate kot lani. Da bo torej 24-krat na zmagovalnih stopničkah v eni sezoni in dosegla več kot 2400 točk. To je dosežek, ki ne bo več ponovljiv. Zato si lahko kvečjemu želimo, da Tina osvoji okrog 1500 točk, kolikor jih najboljše smučarke svetovnega pokala dosegajo v povprečju. Poleg tega je začetek sezone Tine Maze tretji najboljši, odkar sodeluje z nami.

Torej gledate na vse skupaj pozitivno?

Seveda in tako bomo tudi naprej. Ves čas se trudimo, da se Tina zaveda, da smo z njo. Govorimo ji, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da bo dosegala vrhunske rezultate. Govorimo ji, naj le smuča, kar najbolje zna, za drugo bomo poskrbeli mi. In to je najpomembnejše. Tina čuti, da ima v nas oporo. In tako bo vedno! Uspehe gradimo na pozitivnih stvareh, kot so v tej sezoni tekme v Lake Louisu in Leviju, na katerih še nikoli ni bila boljša.