»Solidno. Na tekmi bo treba marsikaj dodati in vse skupaj predvsem zastaviti drugače,« je bil komentar ne povsem zadovoljenega slovenskega selektorja Gorana Janusa po včerajšnji predstavi njegovih varovancev. Ni kazal znakov navdušenja, čeprav je bil kvalifikacijski skok precej boljši od predstav v dveh serijah za trening. Robert Kranjec je bil zadovoljen z opravljenim, saj je spoznal skakalnico. Prepričan je, da mu bo piko na i dodal adrenalin tekme. Pred njo bodo Slovenci v skladu s filozofijo strokovnega štaba zadnje priprave nekaj ur pred tekmo naredili kar pod milim nebom, pred hotelom, medtem ko večina ekip to počne v topli telovadnici.

Peter Prevc s šestim dosežkom in Jaka Hvala z desetim med kvalifikanti sta v sneženju in pred nekaj deset otroci na tribunah nakazala vzpon forme. S svojima predstavama še zdaleč nista bila zadovoljna, čeprav so njuni skoki vedno bolj konstantni. »Ni tisto, kar si želim, a sem vendarle zadovoljen, ker me kljub napakam nese daleč. Še vedno mi uide desna roka, vendar početje ni več nevarno za padec ali da bi moral zaradi tega skrajšati skok,« je povedal Jaka Hvala. Želel si je, da bi bil že v vrhunski formi na začetku sezone, a se zaveda, da bo do nje prišel le z delom, potrpežljivostjo in čakanjem na priložnost, ki se bo ponudila.

V lanski sezoni je bil decembra vlečni konj slovenske reprezentance. Na Engelberg ima lepe spomine, saj je bil lani tukaj peti. »Vsaka sezona je zgodba zase. Tukaj se počutim odlično. Lušten kraj z luštno skakalnico. Bolj kot točk si želim, da bi na tekmi sestavil dva skoka na visoki ravni,« je dodal Hvala, ki je prišel v Švico z novim dresom. Zaradi barve je že dobil imel rožnati panter. Hvala se je po tekmi v Neustadtu pritožil, da so v ospredju le veterani, pa mu je Janus odvrnil, če ga zamenja na startni listi. »V Neustadu sem bil izjemno razočaran, ker sem ostal brez točk. Če bi skočil meter dlje, bi bil dvajseti. Upam, da me Janus ne bo zamenjal prav za olimpijske igre z razlogom, da je zdaj on na vrsti za nastop. Tako zgoščene konkurence še ni bilo. Ker ni padel v povprečje, me po vrnitvi preseneča vzornik Ahonen, ki me je navduševal s tem, da je na tekmah vedno deloval zelo hladnokrvno. Meni do tega manjka še zelo veliko, a delam na tem,« je klepet v izteku skakalnice sklenil 20-letni Hvala.

Rok Justin, ki je bil v kvalifikacijah 20., je glede na napredek in formo na robu prvih točk v svetovnem pokalu. »Edina pot do želenega cilja je še več treninga. Le tako bom popravil svojo slabost, odskok. Ob spletu okoliščin jo je mogoče popraviti tudi v enem treningu,« je pojasnil bodoči strojni inženir, 20-letni Rok Justin, ki sicer živi Kranju, kjer ima skupaj s Hvalo in Prišličem najeto stanovanje.

Juriju Tepešu (35. mesto) je srce razbijalo od strahu, da bo izpadel v kvalifikacijah, ko je priletel z mize, in je bil nato celo presenečen, kako daleč ga je neslo po zamujenem odskoku. Tudi Tomaž Naglič (38. mesto) ima težave s točnostjo odskoka. Do napak prihaja zaradi prevelike želje po uspehu. Matjaž Pungertar (51. mesto) še sam ne ve, zakaj je izgubil vse občutke, zato ga čakajo delovni prazniki v Planici. »Na treningu in imitaciji mi gre dobro, na tekmi pa je tako, kot bi se zaletaval z glavo v zid,« je bil vidno razočaran Matjaž Pungertar.

Izidi kvalifikacij: 1. Loitzl (Avs) 145,4 (138), 2. Muranka (Pol) 144,6 (134,5), 3. Diethart (Avs) 142,4 (135), 6. Prevc 141,5 (131), 10. Hvala 139,4 (132), 20. Justin 133,3 (128), 35. Tepeš 127,5 (125), 38. Naglič 125,8 (125,5), 51. Pungertar (vsi Slo) 109,5 (118), vnaprej uvrščeni na tekmo: 1. Zyla (Pol) in Bardal (Nor) po 136 m, 3. Schlierenzauer (Avs) 135, 7. Kranjec (Slo) 129.